Film Väst har en ny hemsida/New website for Film Väst

Film Väst har en ny hemsida, som du hittar här.
You will find Film Väst on its new website here.

 

Svensk film missar målen

Underfinansiering, bristande kontinuitet och undermålig styrning. Nu skriver Film&TV-Producenterna och Film i Väst ett öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke om läget i svensk film.

150430 / —  Det finns ett tydligt samband mellan budgetnivå, kvalitet och publik framgång. Svensk film störtdyker på biograferna 2015 och i värsta fall kommer vi se en halvering av publiken detta år. Vi lämnar i princip walk over till amerikanerna, säger Björn Rosengren, ordförande, Film&TV-Producenterna

Produktionsbolagens branschorganisation, Film&TV-producenterna, och en av Sveriges största offentliga filmfinansiärer, Film i Väst, anser att automatstödet bör överges men tycker inte heller att konsulentstödet fungerar.

—  Det finns för lite pengar och för de pengar som finns saknas en tydlig strategi

Vi är långt ifrån att nå de uppsatta målen för filmpolitiken. säger Tomas Eskilsson , VD, Film i Väst. Både kvalitetsmålen och publikmålen är fortsatt relevanta. Problemet är att målen idag inte styr besluten, detta gäller oavsett om det handlar om konsulenter eller automatstöd, fortsätter Eskilsson .

Läs hela det öppna brevet till kulturminister Alice Bah Kuhnke här.

 

Film i Väst byter namn och grafisk profil

Idag presenterar Film i Väst sin nya grafiska profil och namnbytet till Film Väst. Implementationen sker gradvis under våren med internationellt avstamp under filmfestivalen i Cannes.

TROLLHÄTTAN 150430 / Som ett led i Film i Västs övergripande kommunikationsstrategi har en ny grafisk profil tagits fram för bolaget. Samtidigt släpper Film i Väst i:et i varumärket och byter därmed namn till Film Väst.  Målet med strategin är att öka kännedomen kring Film Västs starka position som en av Europas ledande samproducenter hos allmänheten och den internationella filmvärlden.

- Under de senaste 15 åren har vi kraftigt stärkt vår ställning som en av Europas ledande filmregioner, med fler än 450 samproduktioner i ryggen sedan starten. Genom den nya grafiska identiteten vill vi ytterligare lyfta fram Film Västs internationella lyskraft med fokus på vår regions attraktiva förutsättningar för produktion av film och TV, säger Tomas Eskilsson, VD för Film Väst.

Film Västs nya grafiska profil kommer att implementeras successivt i tryckta och digitala media under våren och presenteras för den internationella filmvärlden under filmfestivalen i Cannes 13-24 maj.

Internetdomänen filmvast.se ersätter från och med idag den gamla domänen i bolagets epost-adresser och som hemsidans webbadress. En temporär hemsida lanseras också under filmfestvalen i Cannes som väntas bli fullt utbyggd till hösten.

För kommunikationsstrategin och projektledningen av den nya grafiska identiteten står kommunikationsbyrån Monday Relations och för formgivningen svarar designbyrån Happy F&B.

Se den nya grafiska profilen på www.filmvast.se.

 

MIN LILLA SYSTER kommer till Cannes

Filmfestivalen i Cannes har tillkännagivit att Film i Västs samproduktion MIN LILLA SYSTER av Sanna Lenken visas i sektionen Ecrans Juniors. I samma sektion har tidigare svenska filmer som Sebbe (2010) och Flickan (2009) visats.

TROLLHÄTTAN 150430 / Filmen vann tidigare i år Kristallbjörnen för ”Bästa film” i Generation Kplus vid filmfestivalen i Berlin.

- Vår film utforskar ett ämne som borde fått mer gehör sedan länge. Det är oerhört kul att den får en så fin start filmfestivaler världen över. Det verkar vara en film som både berör publik och kritiker, och den har hittills sålts till runt 30 länder, säger filmens producent Annika Rogell.

MIN LILLA SYSTER är producerad av Annika Rogell för Tangy - årets Producer on the Move - i samproduktion med Film i Väst, Fortune Cookie Film och Sveriges Television med flera och med stöd av Svenska filminstitutet.

 

 

Ulrik Munther spelar huvudrollen i Magnus von Horns film Efterskalv, som visas i sektionen Director's Fortnight vid filmfestivalen i Cannes. Bild: Lava.

Efterskalv i Cannes för Film i Väst

Hittills har Film i Väst tre samproduktioner i årets filmfestival i Cannes. Långfilmsdebuterande Magnus von Horns film EFTERSKALV visas i sektionen Director’s Fortnight och i kritikerveckan visas Isabella Carbonells svenska kortfilm POJKARNA. Rumänske Radu Muntean tävlar för tredje gången sektionen Un Certain Regard med sin film ONE FLOOR BELOW.

TROLLHÄTTAN 150421 / I dag tillkännagav Quinzaine des Réalisateurs att långfilmsdebuterande regissören Magnus von Horns film EFTERSKALV visas i sektionen Directors’ Fortnight under filmfestivalen i Cannes. Bakom kameran har han Łukasz Żal som Oscar-nominerades tidgare i år för bästa foto i Ida (2013). I rollen som återvändande 17-åring efter avtjänat fängelsestraff, spelar sångaren och låtskrivaren Ulrik Munther. I övriga roller märks bland andra Mats Blomgren och Inger Nilsson. Producent är Madeleine Ekman, Zentropa International Sweden AB med stöd från Svenska Filminstitutet, Polska Filminstitutet och Eurimage med flera.

Därmed har Film i Väst hittills tre samproduktioner i årets upplaga av festivalen som startar den 13 maj.

- Vi är mycket stolta över att kunna ta många filmer till Cannes även i år. Därigenom visar vi världens främsta filmskapare att vi står starka som en av de ledande film- och TV-dramaregionerna i Europa. Vi gratulerar våra nu aktuella filmskapare och alla i vår region som bidragit till framgångarna, säger Tomas Eskilsson, VD vid Film i Väst.

Till kritikerveckan i Cannes har även Isabella Carbonell blivit utvald med sin svenska kortfilm POJKARNA. En skärskådande berättelse om unga sexförbrytare med bland andra Sebastian Hiort af Ornäs i huvudrollen, som Guldbaggenominerades för sin roll i Sebbe (2010) vilken även visades på filmfestivalerna i Berlin och Cannes 2011. Manus är skrivet av Isabella Carbonell tillsammans med Babak Janafi som även regisserade Sebbe och Snabba Cash II (2012).

Årets filmer i Cannes läggs till den långa rad samproduktioner som Film i Väst representerat under nästan alla festivaler sedan Lars von Triers Dancer in the Dark vann Guldpalmen år 2000 till 2013 års Palm d’Or-nominering för Nicolas Winding Refns Only God Forgives och förra årets framgångar för Ruben Östlund som vann med Turist i Un Certain Regard för att nämna några. Ett utfall som placerar Film i Väst i toppskiktet bland Europeiska samproducenter. Filmfestivalen i Cannes pågår 13-24 maj.

 

68th Festival de Cannes: Film i Väst tar ONE FLOOR BELOW till Cannes

TROLLHÄTTAN 150416 / Idag tillkännagav filmfestivalen i Cannes att rumänske regissören Radu Muntean tävlar för tredje gången i den officiella sektionen Un Certain Regard med sin film ONE FLOOR BELOW, som Film i Väst samproducerat. Handlingen kretsar kring en medelålders man som bevittnar ett grannbråk som slutar i mord.

 

- Vi gratulerar Radu Muntean till framgången som även bidrar till att locka fler publikt och konstnärligt intressanta svenska och internationella filmproduktioner till vår region, säger Tomas Eskilsson, VD vid Film i Väst.

 

Radu Munteans filmer hör till den så kallade rumänska nya vågen, en strömning av film som ofta skildrar Rumänien under Nicolae Ceaușescus totalitära regim före revolutionen 1989. Den flerfaldigt prisbelönta filmen Pappret ska vara blått från 2006 kan ses som Radu Munteans internationella genombrott.  

 

Därmed har Film i Väst återigen en film i Un Certain Regard efter förra årets framgångar för Ruben Östlund som vann juryns pris i sektionen med sin film Turist. Filmfestivalen i Cannes pågår den 13-24 maj. 

Film i Väst samproducerar stjärnspäckad Hollywood-thriller

150413 / Nyligen började inspelningen av Hollywood-thrillern BEYOND DECEIT med bland andra Al Pacino och Anthony Hopkins, som för första gången spelar tillsammans. Film i Väst samproducerar och postproduktionen görs i Trollhättan och Göteborg.

Anthony Hopkins och Al Pacino långfilmsspelar för första gången tillsammans i Film i Västs samproduktion BEYOND DECEIT, som börjat spelas in i New Orleans, USA.
Filmen handlar om en ung och ambitiös jurist (Josh Duhamel) som åtar sig ett fall mot en hänsynslös VD för ett stort läkemedelsföretag, spelad av Anthony Hopkins. Den unga juristen dras snabbt in i ett mordfall där han själv blir huvudmisstänkt. Al Pacino spelar hans mentor och svenska Malin Åkerman ser vi också i en av nyckelrollerna.
 
- Det är alltid spännande att vara med och samproducera en stor Hollywoodfilm. Vår medverkan som samproducenter är ett tecken på att vårt filmkunnande i Västra Götaland är tillräckligt attraktivt även för tongivande internationella projekt, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.
BEYOND DECEIT debut-regisseras av Shintaro Shimosawa som även producerat och skrivit manus till ett flertal amerikanska tv-serier och långfilmer.
 
Producent är Jonathan Sanger, med filmer bakom sig som The Elephant Man, Flight of the Navigator, Vanilla Sky och The Producers för att nämna några.
 
Övriga svenska samproducenter är Chimney och Nouvago Capital. Postproduktionen kommer att påbörjas i Trollhättan och Göteborg efter sommaren.  Filmen har planerad premiär i början av 2016
 
För intervjuförfrågan och ytterligare information, kontakta Stellan Forsberg, 070 763 97 66 070 763 97 66 .
 
 

 Sanna Lenken

Två Kristallbjörnar för Film i Väst i Berlin

BERLIN 150214 / Sanna Lenkens MIN LILLA SYSTER vann Kristallbjörnen för ”Bästa film” i Generation Kplus och Beata Gårdeler vann samma pris för sin film FLOCKEN i Generation 14Plus vid Berlins filmfestival.

Sanna Lenken vann Kristallbjörnen i sektionen Generation Kplus som riktar sig till åldersgruppen 11-14 år med MIN LILLA SYSTER om 12-åriga Stella och hennes några år äldre syster, konståkningssatsande Katja som bär på en hemlighet med bland andra Amy Deasismont i rollerna.

Juryns motivering: The film's unique perspective, stunning performances and challenging theme really touched our hearts.

- Jag är mycket lycklig! Jag och mina tyska kollegor som varit med och jobbat med filmen nere i Berlin vill dricka bubbel, dansa och krama Kristallbjörnen och juryn, säger regissören Sanna Lenken.

MIN LILLA SYSTER är producerad av Annika Rogell för Tangy i samproduktion med Film i Väst, Fortune Cookie Film och Sveriges Television med flera samt med stöd av Svenska Filminstitutet, Magdalena Jangard. MIN LILLA SYSTER har svensk biopremiär 18 september 2015.

- Vi gratulerar filmskaparna bakom Min lilla syster till Kristallbjörnen och konstaterar att vår satsning på film för nya generationer skördar stora framgångar på absolut högsta internationella nivå, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst. 

Beata Gårdelers drama FLOCKEN handlar om en ung flicka som anklagar en jämnårig pojke i skolan för våldtäkt och om hur hennes skolkamrater och vuxenvärlden vänder sig emot henne när hon polisanmäler honom.

Juryns motivering: The film which struck us the most was one which succeeds in continuously maintaining its oppressive atmosphere. This film gives us a precise and intense experience of the mechanisms of progressive social exclusion, triggered by an accusation. It excels in its portrayal of the role of social networks, where anonymity can lead to the unchecked build-up of aggression. A great cast, gripping dialog and unexpected developments combine to create an extraordinary work.

- Jag är oerhört glad över att min film får Kristallbjörnen. Det är viktigt att utforska sociala frågor i vår samtid och efter visningarna i Berlin har det varit många som kommit fram och berättat om sina egna erfarenheter. Vår berättelse är ingen unik händelse. Samma mönster upprepar sig ständigt över hela världen, säger regissören Beata Gårdeler.

Visningarna i Berlin har väckt frågor kring de mekanismer i samhället som leder till övergrepp bland unga.

- Det betyder väldigt mycket för oss att filmen blivit så väl mottagen på festivalen. Under visningarna har vi känt att den berört både unga och vuxna och väckt frågor kring de mekanismer i samhället som vi velat bära fram, säger filmens producenter Annika Hellström och Agneta Fagerström-Olsson.

- Det är väldigt tillfredsställande att vår satsning på film som skänker perspektiv på frågor kring ungdomar som samhället alltför ofta blundar för nu belönas på högsta internationella nivå. Vi gratulerar filmskaparna bakom Flocken och gläder oss mycket åt ytterligare en Kristallbjörn för våra samproduktioner, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

FLOCKEN är producerad 2aFilm i samproduktion med Film i Väst, Filmpool Nord, Chimney och Filmgården samt med stöd av Svenska Filminstitutet, Magdalena Jangard.Filmen har planerad svensk biopremiär hösten 2015. 

 

Mikael Fellenius  

Mikael Fellenius går från Göteborg Film Festival till uppdraget som planeringschef på Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye.

Filmfestivalgeneral går till Film i Väst

TROLLHÄTTAN 150210 / Göteborgs filmfestivals VD Mikael Fellenius blir ny planeringschef på Film i Väst. Rekryteringen görs för att befästa Film i Västs position som en av Europas främsta regionala samproducenter för film och TV-drama.

Den 1 april tillträder Mikael Fellenius positionen som planeringschef på Film i Väst med uppdraget att stärka de interna strukturerna för verksamheten, inklusive rapporteringen till bolagets intressenter i Västra Götalandsregionen. Han lämnar samtidigt sin roll som VD för Göteborg Film Festival som han innehaft sedan 2011.

- Vårt uppdrag är att fortsätta nå stora publikframgångar i alla dess dimensioner i Film i Västs samproduktioner. Målet är också att ytterligare stärka den internationella lyskraften kring våra samproduktioner vid festivaler och galor runt om i världen, vilket sätter Västra Götaland på kartan som stark filmregion. Med rekryteringen av Mikael Fellenius bygger Film i Väst ett starkt fundament för en fortsatt dynamisk utveckling, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

Mikael Fellenius arbete som VD för Göteborg Film Festival har de senaste åren varit inriktat på tillväxt och internationalisering. Nordic Film Market, festivalens mötesplats där nordisk film- och tv-bransch når ut i världen har under hans ledarskap ökat i både volym och betydelse. Under hösten har också festivalens digitala filmkanal Draken Film lanserats, där publiken kan se festivalfilm året om.

- Steget till Film i Väst känns som en utmaning i en tid då filmbranschen står inför en mycket spännande framtid. Då är det extra roligt att vara med och påverka utvecklingen, säger Mikael Fellenius.

Göteborg Film Festival har en livskraftig publikverksamhet som vuxit sig stark genom decennier. Festivalen har även under åren varit en viktigt samarbetspartner till Film i Väst.

- Mikael Fellenius har levererat på styrelsens strategier och är en relationsskapare med god förmåga att finna finansiering vilket varit betydelsefullt, inte minst för nya Draken Film, säger Sven-Olof Bodenfors, styrelseordförande i Göteborg Film Festival.


Mikael Fellenius har tidigare bakgrund som VD vid Göteborgsmusiken och som ekonomichef vid Göteborgsoperan för att nämna några positioner. Han är civilekonom från Göteborgs Handelshögskola kombinerat med bland annat en Master of Music från College-Conservatory of Music vid University of Cincinnati i USA.

Satsning på ny svensk barnfilm

Produktionsbolaget Copenhagen Bombay Sverige ska hitta nya originalberättelser hos manusförfattare och bland dramatiker från andra scener som komikergrupper och stand-up, som speglar våra barns samtida universum och utvecklar barnfilmen som genre. Projektet görs i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television och med stöd av Svenska Filminstitutet i projektet Bombay Basic.

Ansvarig för projektet är Linus Stöhr Torell, producent på Copenhagen Bombay Sverige och tidigare långfilmskonsulent vid Svenska Filminstitutet.

- Att finna nya vägar att arbeta med barnfilm är nödvändigt. Dominansen från de stora amerikanska aktörerna är enorm på svenska biografer och för att möta den konkurrensen måste vi våga tänka nytt och tänka smart, säger Linus Stöhr Torell.

Målet med Bombay Basic är att samla författare, regissörer och barnfilmskunniga producenter under ett tak för att utveckla framtidens barnfilm. Tanken är att få kreativa talanger som inspirerar och utmanar vararandra att skapa något ingen gjort förut.

Siktet med Bombay Basic är inställt på att få upp två filmer på biograf om året de första inledande åren. Linus Stöhr Torell kommer aktivt arbeta tillsammans med författarna redan från idéstadiet utifrån ett antal fastslagna konstnärliga och publika kriterier för filmproduktionen inklusive en utarbetad marknadsföringsstrategi som ska skapa intresse och känsla av delaktighet hos målgruppen redan innan filmerna börjat spelas in.

- Sverige och Norden har fortfarande en särställning när det gäller barnfilm ute i världen. En position väl värd att värna om. Vi är glada över att få bidra med kompetens, internationellt kontaktnät och en av Europas främsta filmregioner som stöd till Bombay Basic", säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

Vi ser fram emot att visa nyskrivna spännande, underhållande och tankeväckande svenska långfilmer för barn, både i TV-rutan och på SVTs övriga plattformar, säger Safa Safiyari, Kanalchef Barnkanalen på Sveriges Television.

Bombay Basic är sprungen ur danska Copenhagen Bombay, som är ett av de mest spännande och kreativa barnfilmsbolagen i Europa just nu.

 

Åtta Robert på danska filmgalan blev utfallet för Lars von Triers film Nymphomaniac, här med Charlotte Gainsbourgh i huvudrollen. Bild: Christian Geisnaes.

Film i Västs samproduktioner vann elva Robert och Publikens pris på danska filmgalan

 

- Det är mycket glädjande att konstatera att de danska filmer som vunnit flest Robert har samproducerats i Västra Götaland. Det visar att vår filmregion står sig stark i konkurrensen med övriga Europa”, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

 

Film i Västs samproduktioner tog hem följande Robert-priser:
Årets danska spelfilm Nymphomaniac Director's Cut/Zentropa, producent Louise Vesth, regissör Lars von Trier
Årets regissör Lars von Trier/Nymphomaniac Director's Cut
Årets originalmanus Lars von Trier/Nymphomaniac Director's Cut
Årets manliga biroll Fares Fares/Fasandræberne
Årets fotograf Manuel Alberto Claro/Nymphomaniac Director's Cut
Årets kostymör Manon Rasmussen/Nymphomaniac Director's Cut
Årets klippare Molly Malene Stensgaard & Morten Højbjerg/Nymphomaniac Director's Cut
Årets ljuddesigner Kristian Selin Eidnes Andersen/Nymphomaniac Director's Cut
Årets score Tina Dickow & Marie Fisker/En sång från hjärtat
Årets visuella effekter Peter Hjorth/Nymphomaniac Director's Cut
Årets icke-amerikanska film Force Majeure/Turist/Regi Ruben Östlund
Publikpriset Fasandræberne/Zentropa, producenter Louise Vesth, Peter Aalbæk Jensen och Jonas Bagger, regissör Mikkel Nørgaard.

 

Göteborgspublikens pris till MIN LILLA SYSTER

TROLLHÄTTAN 150201 / Sanna Lenkens ungdomsdrama MIN LILLA SYSTER vann publikens pris för ”Bästa nordiska långfilm” vid Göteborg Film Festival.Filmen handlar om 12-åriga Stella som ser upp till sin några år äldre syster, konståkningsprinsessan Katja som bär på en hemlighet.  I rollerna ser vi bland andra Amy Deasismont, Rebecka Josephson, Annika Hallin och Henrik Norlén. MIN LILLA SYSTER tävlar även i ungdomssektionen Generation Kplus vid Berlins filmfestival.

-Vi gratulerar Sanna Lenken till framgångarna i Göteborg och ser fram emot filmens mottagande i Berlin nästa vecka”, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

Bakom Sanna Lenkens film står producenterna Annika Rogell, Tangy och Ilona Schultz, Fortune Cookie Filmproduction med flera i samproduktion med Film i Väst och Sveriges Television samt med stöd från Svenska Filminstitutet. MIN LILLA SYSTER har planerad svensk premiär hösten 2015.

  

  

Med sex Guldbaggar för sin film Turist blev regissören Ruben Östlund historisk: aldrig tidigare har en film belönats med sex Guldbaggar. Bild: Isabelle Maurice

Elva Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner 

STOCKHOLM 150126 / Film i Västs samproduktioner tilldelades elva Guldbaggar plus Publikens pris under den TV-sända galan på Cirkus i Stockholm, måndag 26 januari. Sex Guldbaggar till TURIST, tre till GENTLEMEN, en till NÅNTING MÅSTE GÅ SÖNDER och en till THE QUIET ROAR. Därmed befäster Västra Götalandsregionens återigen sin stora betydelse för svensk filmproduktion.

- Vi gratulerar alla filmskapare och filmarbetare till Guldbaggarna för våra filmer under 2014. Det ser vi som ett kvitto på att vårt arbete med svensk film ger resultat, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

Film i Västs samproduktioner tog hem följande Guldbaggar:
Bästa film: Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Philippe Bober för Turist
Bästa regi: Ruben Östlund för Turist
Bästa manuskript: Ruben Östlund för Turist
Bästa kvinnliga huvudroll: Saga Becker för Någonting måste gå sönder
Bästa manliga biroll: Kristofer Hivju för Turist
Bästa foto: Fredrik Wenzel för Turist
Bästa klipp: Jacob Secher Schulsinger och Ruben Östlund för Turist
Bästa kostym: Cilla Rörby för Gentlemen
Bästa ljud/ljuddesign: Andreas Franck för The Quiet Roar
Bästa mask/smink: Anna Carin Lock och Anja Dahl för Gentlemen
Bästa originalmusik: Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar för Gentlemen
Biopublikens pris: Micke & Veronica, producent: Lena Rehnberg

Film i Västs samproduktioner var i år nominerade till 30 Guldbaggenomineringar i alla långfilmskategorier.

 

James Franco and Wim Wenders i EVERY THING WILL BE FINE, som är uttagen till Official Selection vid Berlins Filmfestival.

Wim Wenders 3D-drama uttagen till Berlins Filmfestival

Wim Wenders EVERY THING WILL BE FINE är uttagen till Official Selection vid Berlins filmfestival. Därmed har Film i Väst tre filmer med i festivalen som drar igång den 5 februari.

Film i Västs samproduktion av 3D-dramat EVERY THING WILL BE FINE i regi av Wim Wenders är uttagen i Official Selection vid Berlins filmfestival. I rollerna spelar bland andra James Franco,Rachel McAdams och Charlotte Gainsbourg. Därmed är det sjunde året i rad som Film i Väst har en film i Official Selection vid festivalen.

Filmens manus är skrivet av norske Bjørn Olaf Johannessen och kretsar kring författaren Tomas Eldan (James Franco) som kör ihjäl ett barn. Under de följande tolv åren bearbetar han traumat efter olyckan och möter en dag Kate (Rachel McAdams).

Wim Wenders hörde till den nya tyska filmvågens regissörer på 70-talet. Han slog igenom hos den internationella publiken med Den amerikanske vännen (1977), för vilken han blev nominerad till Guldpalmen i Cannes samma år. Hans genombrott i den amerikanska filmen kom några år senare med Paris, Texas (1982), med vilken han vann tre priser i Cannes, inklusive en Guldpalm och en Bafta för "Bästa regi". Wim Wenders stora publika genombrott kom med Himmel över Berlin (1987) som även gav honom priset för ”Bästa regi” i Cannes. Sedan dess har han regisserat prisbelönta filmer som Fjärran, så nära (1993) och de uppmärksammade dokumentärerna Buena Vista Social Club (1999) och Pina 2011 för att nämna några.

Med EVERY THING WILL BE FINE räknar Film i Väst inte mindre än tre uttagna filmer till Berlins filmfestival som pågår under perioden 2-15 februari.  I sektionen Generation Kplus som riktar sig till åldersgruppen 11-14 år tävlar Sanna Lenkens Min lilla syster om 12-åriga Stella som ser upp till sin några år äldre syster, konståkningsprinsessan Katja som bär på en hemlighet, med bland andra Amy Deasismont i rollerna. I avdelningen för åldersgruppen 14-18 år, Generation 14plus tävlar Beata GårdelersFlocken, som handlar om hur det lilla samhället där 14-åriga Jennifer bor vänder sig bort från henne när hon anmäler en jämnårig pojke i skolan för våldtäkt.

- Det är väldigt tillfredsställande att för sjunde året i rad ha en internationell samproduktion i Official Selection vid Berlins filmfestival. Det visar för hela världen att Västra Götaland står starkare än någonsin som filmregion, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

Bland Film i Västs övriga internationella framgångar under det senaste året märks inte mindre än sju nomineringar vid European Film Awards i december förra året och en Golden Globenominering till Turist som även var Sveriges Oscarbidrag i år.
 

 

Från vänster till höger på bilden är Erika Malmgren, Charlotta Miller, Lovisa Löwhagen, Alexandra Lind, Clara Olausson, Marie Söderpalm, Minka Jakerson (ej med på bilden: Arghavan Agida) Fotograf Jessika Jankert.

Åtta filmare uttagna till THE HUB 

Här är de åtta utvalda kvinnorna i Film i Västs satsning på filmskapande i nya projektet THE HUB.

 I november förra året utlyste Film i Väst en satsning bland kvinnliga filmare i Västra Götaland inom projektet THE HUB, som startats för att främja filmskapandet i regionen. Intresset för projektet blev mycket stort med över 48 ansökningar.

Satsningen riktar sig till verksamma manusförfattare, regissörer, dokumentärfilmare och producenter som sökt med meriter, arbetsprover och idéer för framtida filmprojekt. THE HUB innefattar även ett kortare utvecklingsprogram för mindre etablerade filmare till vilket fyra deltagare har valts ut. Satsningen på THE HUB uppgår totalt till ungefär 1,5 miljon kronor och arrangeras av Film i Väst tillsammans med Kultur i Väst och med stöd från Svenska Filminstitutet.

De åtta filmare som valts ut av Film i Västs produktionsansvariga erbjuds utöver ett stipendium även värdefull tillgång till en gemensam arbetsplats (THE HUB) på Gothenburg Filmstudios i syfte att öka kunskapsutbytet och mellan filmarna och Film i Väst.

- Det är mycket uppmuntrande att se hur många drivna filmare vi faktiskt har i Västra Götaland. Vi har valt åtta av dessa vilka tillsammans utgör en spännande mix av passionerade yrkesmänniskor som var och en arbetar med olika aspekter av den fantastiska konstart som filmen utgör. Målet med THE HUB är att tillhandahålla de bästa förutsättningarna för filmskapande i regionen och samtidigt överföra den kunskap vi samlat på oss under de över 450 långfilmer vi hittills samproducerat,säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

De utvalda filmarna är:
Alexandra Lind är utbildad filmfotograf vid Westminister University i London. Hon har arbetat som assistent åt filmare som Linda Västrik och Nahid Persson Sarvestani. 2010 startade hon produktionsbolaget Dropping Frames och 2014 hade den timmeslånga dokumentären Homesick (Although I no longer know where home is) premiär. Filmen är regisserad, fotad och producerad av Alexandra och har visats på SVT, YLE och flertalet festivaler runt om i världen. Hon är aktuell som producent till kortfilmen Konsult, som har premiär på Göteborgs Filmfestival i januari.

Arghavan Agida är sångerska som under de senaste åren sökt olika uttryck för att belysa kvinnors situation i Iran. Som författare har hon publicerats i Novellsamlingen Leva någon annanstans (2011) samt gett ut den egna antologin Zan (2014) där hon själv och nio iranska kvinnor skriver om sina liv och situationer. Arghavan har i flera år jobbat med en dokumentärfilm som handlar om iranska sångerskor som är förbjudna att uppträda och hon har trotsat mycket för att kunna filma i det slutna landet. 2014 utsågs hon till Sveriges ambassadör för UN-Women.

Charlotta Miller har mångårig erfarenhet inom film och teater. Hon har länge jobbat som rollsättare och vann 2007 en Guldbagge för särskilda insatser för castingen av filmen Kid svensk. Charlotta regidebuterade med kortfilmen Svamp som tävlade i Startsladden 2011 och på Sundance Film festival 2012. 2012 tog hon en magister i filmmanus på STDH och gjorde även novellfilmen Ice Ice Baby. Efter sin manusmagister har hon arbetat som dramaturg och medförfattare till två långfilmsprojekt med producent Annika Rogell på Story och regissörerna Sanna Lenken och David Aronowitsch.

Clara Olausson examinerades från kandidatprogrammet på Akademi Valand Film 2014 med sin timmeslånga dokumentärfilm Under Barcelonas korta kjol. I filmen åker Clara på en resa tillsammans med vänner för att hitta mannen som våldtog henne flera år tidigare, men också för att hitta nya förhållningssätt till händelsen. Clara har flertalet kortfilmer i bagaget samt nya dokumentärfilmsprojekt under utveckling.

Erika Malmgren är utbildad filmproducent på bland annat Högskolan Väst och har jobbat som produktionsledare under många år. Inom det egna bolaget One Night Picture har hon producerat flera kortfilmer och 2013 hade hennes första långfilm En gång om året i regi av Gorki Glaser Müller premiär. Erika samarbetar för närvarande med Zentropa International Sweden och utvecklar ett nytt långfilmsprojekt.

Lovisa Löwhagen r utbildad manusförfattare på Kulturama och Institutet för Högre TV utbildning. Hon har jobbat som avsnittsförfattare på serier som Andra Avenyn (2008) och Starke man (2011). Tillsammans med fem andra manusförfattare var hon med och utvecklade långfilmerna Lejontämjaren (2003) och Tillfällig fru sökes (2003). Lovisa har även skrivit manus till dokuementärfilmen Den verklige Karl Oskar (2010) och arbetat som lektör för bland annat SVT och FilmLance.

Marie Söderpalm r utbildad på London College of Arts och National Film and Television School. Hon arbetar som klippare och har klippt filmer som the Burial (2009 )och Förtroligheten (2013) samt jobbat med flertalet SVT-produktioner såsom Kodjos val (2014) och Fittstim Min kamp (2013) Hon är aktuell som klippare till filmen Angered United – en förlorad dröm (i produktion). Marie har nu skrivit sitt första långfilmsmanus som hon ska utveckla under det kommande året.

Minka Jakerson är utbildad filmfotograf vid Den Danska Filmskolan och tog där examen 2007. Hon har varit fotograf på flertalet filmer, bland annat Angered United (2014), Under samma himmel (2013) och Ester Martin Bergsmarks långfilmsdebut Pojktanten (2012) som hade premiär på Göteborgs filmfestival och där vann pris för bästa filmfoto. Minka regidebuterade med filmen The Yearning room som har visats bland annat på Göteborgs filmfestival 2013 och på Berlins internationella filmfestival samma år. Nu jobbar hon med utveckling för sin första egna långfilm.

För ytterligare information, kontakta projektledaren Jessika Jankert,  , 073 55 218 80 eller Stellan Forsberg,  , 070 763 97 66.Simon Perry, vd för Irish Filmboard 

Simon Perry ny produktionschef på Film i Väst

Måndag 12 januari tillträder före detta chefen för British Screen, Simon Perry, befattningen som tillförordnad produktionschef på Film i Väst. Simon Perry kommer att leda produktionsarbetet under de närmaste två åren.

 Simon Perry inledde sin filmkarriär i mitten av 70-talet bland annat som oberoende filmskapare, journalist på filmtidskriften Variety och som chef för UK’s National Film Development Fund. I början av 80-talet startade han produktionsbolaget Umbrella Films i vilket han producerade ett tiotal filmer. Därefter blev han chef för British Screen Finance (British Screen) år 1991, ett statligt finansierat bolag för utveckling och produktion av film som blev UK Film Council år 2000. Simon Perry var även chef för Irish Film Board under perioden 2006-2011

Bland framgångarna under Simon Perrys ledning av British Screen märks filmer som Neil Jordans THE CRYING GAME, Sally Potters ORLANDO, Mike Leighs NAKED, Milcho Manchevskis BEFORE THE RAIN, Marleen Gorris ANTONIA’S LINE, Ken Loachs LAND AND FREEDOM, Peter Howitts SLIDING DOORS, Danis Tanovics NO MAN’S LAND och Gurinder Chadhas BEND IT LIKE BECKHAM. .

- Vi är mycket glada över att få hälsa Simon Perry välkommen till Film i Väst och ser fram emot ett givande samarbete med en av världens mest erfarna samproducenter på den internationella filmarenan, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

Sedan år 2000 har Simon Perry även ägnat sig åt undervisning vid Internationale Filmschule Köln och är idag president vid Ateliers du Cinéma Européen (ACE), ett Paris-baserat initiativ för avancerad vidareutbildning av europeiska producenter.

Rekryteringen av ny produktionschef påbörjades i samband med att Jessica Ask lämnade Film i Väst för Anagram Väst AB under hösten 2014. Simon Perry kommer nu att leda produktionsarbetet på Film i Väst under de närmaste åren till och med 2016.

 


Fasandræberne (The Absent One) är nominerad till bästa film i danska Robertnomineringarna. BIld: Christian Geisnaes.

Film i Väst starkt vid nomineringarna av danska filmpriset Robert

 I dag blev det klart att Film i Västs samproduktioner även tar hem 41 Robert-nomineringar inför det danska filmpriset som delas ut av Danmarks Filmakademi den 1 februari. Nomineringarna är ett styrkebesked för Västra Götalandsregionen som internationell filmregion.

- Vi ser det stora antalet Robert-nomineringar som ett styrkebesked för Västra Götaland som internationell filmregion. Med de internationella produktionerna utvecklas hela vår filmbransch såväl kreativt som ekonomiskt, vilket i sin tur skapar nya möjligheter för svensk film att nå ut i världen", säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst. 

Film i Västs samproduktioner är nominerade i följande kategorier i Danska Filmakademins Robert-pris för 2014 års filmer med flera svenska skådespelare som Mikael Persbrandt, Fares Fares och Stellan Skarsgård representerade inklusive Ruben Östlunds Turist;

Årets långfilm: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets barn- och ungdomsfilm: Lev stærkt
Årets regissör: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets originalmanuskript: En du elsker (En sång från hjärtat) och Nymphomaniac Director's Cut
Årets adapterade manuskript: Fasandræberne
Året manliga huvudroll: En du elsker (En sång från hjärtat), Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets kvinnliga huvudroll: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets manliga biroll: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets kvinnliga biroll: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets fotograf: The Salvation, Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets klippare: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets kostymör: The Salvation, Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets ljuddesigner: Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets sminkör: The Salvation och Nymphomaniac Director's Cut
Årets originalmusik: The Salvation
Årets scenografi: The Salvation, Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets visuella effekter: The Salvation, Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Årets icke-amerikanska film: Turist
Biopublikens pris: En du elsker (En sång från hjärtat), Lev stærkt, Fasandræberne och Nymphomaniac Director's Cut
Se nomineringarna på Danmarks Filmakademis hemsida under denna länk

.

David Dencik och Ruth Vega Fernandez i Mikael Marcimains film Gentlemen fick 13 Guldbaggenomineringar. Bild: Nadja Hellström.

30 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner  

Film i Västs samproduktioner nomineras till 30 Guldbaggar inför den TV-sända galan på Cirkus i Stockholm den 26 januari 2015. Därmed befäster Västra Götalandsregionen återigen sin stora betydelse för svensk filmproduktion.

- Vi är otroligt glada över den fina utdelningen av nomineringar till Guldbaggen för våra filmer under 2014. Vi ser det även som ett tecken på att vår kompetensutveckling för producenter, regissörer och andra filmarbetare har givit resultat, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

Flest nomineringar fick Mikael Marcimains film Gentlemen med 13 stycken, vilket är rekordmånga. Ruben Östlunds Turist fick tio nomineringar. Film i Västs samproduktioner är nominerade i följande kategorier:

Bästa film: Gentlemen, producent Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg och Johannes Åhlund samt Turist, producent Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Philippe Bober
Bästa regi: Michael Marcimain för Gentlemen och Ruben Östlund för Turist
Bästa manuskript: Ester martin Bergsmark och Oli Levén för Någonting måste gå sönder, Klas Östergren för Gentlemen och Ruben Östlund för Turist
Bästa manliga huvudroll: David Dencik i Gentlemen och Johannes Bah Kuhnke i Turist
Bästa kvinnliga huvudroll: Saga Becker i Någonting måste gå sönder, Lisa Loven Kongsli iTurist och Vera Vitali i Min så kallade pappa
Bästa manliga biroll: Sverrir Gudnason i Gentlemen och Kristofer Kivju i Turist
Bästa kvinnliga biroll: Ruth Vega Fernandez i Gentlemen och Fanny Metelius i Turist
Bästa foto: Jallo Faber för Gentlemen, Fredrik Wenzel för både The Quiet Roar och Turist
Bästa klipp: Kristofer Nordin för Gentlemen och Jacob Secher Shulsinger och Ruben Östlund förTurist
Bästa kostym: Cilla Rörby för Gentlemen
Bästa ljud/ljuddesign: Hugo Ekomes och Per Nyström för Gentlemen, Andreas Franck för The Quiet Roar och Andreas Franck, Erlend Hostad och Gisle Teito för Turist
Bästa mask/smink: Linda Sandberg för Gentlemen
Bästa originalmusik: Mattias Berjed och Jonas Kullhammar för Gentlemen och Erik Enocksson för The Quiet Roar
Bästa scenografi: Linda Jansson för Gentlemen
Bästa dokumentärfilm: Anders Jedenfors för Ute på landet

 

Film i Väst tar två samproduktioner till Berlin 

Två av Film i Västs samproduktioner FLOCKEN och MIN LILLA SYSTER tävlar i ungdomssektionen Generation vid Berlins filmfestival i februari, vilket markerar en lovande start efter ett framgångsrikt filmår. Det innebär att  inte mindre än två av tretton långfilmer som tagits ut i tävlan i Berlins filmfestivals ungdomssektion Generation är samproducerade av Film i Väst.

I sektionens yngre avdelning Generation Kplus som riktar sig till åldersgruppen 11-14 år tävlar Sanna Lenkens MIN LILLA SYSTER om 12-åriga Stella som ser upp till sin några år äldre syster, konståkningsprinsessan Katja som bär på en hemlighet, med bland andra Amy Deasismont i rollerna.

I avdelningen för åldersgruppen 14-18 år, Generation 14plus tävlar Beata Gårdelers FLOCKEN, som handlar om hur det lilla samhället där 14-åriga Jennifer bor vänder sig bort från henne när hon anmäler en jämnårig pojke i skolan för våldtäkt.

I mitten av januari offentliggörs det fullständiga programmet för Berlins filmfestivals två ungdomssektioner som leds av var sin jury med ungdomar i åldrarna 11-18 år.

- Det är väldigt tillfredsställande att se att flera av våra satsningar på film som skänker perspektiv på frågor kring ungdomar som samhället alltför ofta blundar för, nu får internationell uppmärksamhet. Det är också glädjande att efter våra framgångar under 2014 se att kommande år börjar lovande, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

 

Ruben Östlunds film Turist fortsätter fira internationella framgångar. Nu har den fått en Golden Globe-nominering.

Film i Västs samproduktion TURIST Golden Globe-nominerad

 

Framgångarna för Ruben Östlunds kritiker- och publikhyllade långfilm TURIST fortsätter med en Golden Globe-nominering.

TURIST hade världspremiär vid filmfestivalen i Cannes i våras där den vann jurypriset i sektionen Un Certain Regard. Därefter har filmen firat segertåg på världens filmfestivaler och är även nominerad till ”Bästa europeiska film” vid European Film Award i Riga helgen 12-13 december. Filmen är som tidigare meddelats också Sveriges Oscarsbidrag nästa år. Golden Globe-galan äger rum söndag den 11 januari 2015.

"Vi vill gratulera Ruben Östlund till nomineringen till Golden Globe idag. Det är med stor tillfredställelse vi kan konstatera att Film i Västs arbete med att långsiktigt stödja nya filmskapare ännu en gång bär frukt i de stora internationella filmsammanhangen, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

TURIST är producerad av Erik Hemmendorff och Marie Kjellson, Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst och flera europeiska producenter och filminstitut. Filmen har även fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet. Filmen hade svensk premiär den 15 augusti och distribueras av TriArt Film.
 

Rolf Lassgård blir EN MAN SOM HETER OVE

Nu är det klart att det blir Rolf Lassgård som ska spela huvudrollen Ove i Hannes Holms filmatisering av den bästsäljande succéromanen EN MAN SOM HETER OVE. Drastisk humor utlovas varvad med djupaste sorg i en varm berättelse om kärlek, storhet och mänskliga tillkortakommanden. Filmen kommer att spelas in i Trollhättan med omnejd under våren 2015 med planerad biopremiär juldagen 2015.

Rolf Lassgård är en av Sveriges mest älskade och hyllade skådespelare och är flerfaldigt Guldbaggenominerad och belönad. Vi har sett honom i filmer som Jägarna, Efter bröllopet och Den man älskar och TV-serier som En pilgrims död för att nämna några.

Hannes Holm som skrivit manus och regisserar filmen har också en lång meritlista inom svensk film och tv. Med långfilmssuccéer som banbrytande Adam och Eva, En på miljonen, Klassfesten, filmerna om Sune och Himlen är oskyldigt blå har Hannes Holm blivit en av Sveriges mest färgstarka och folkkära regissörer.

Fredrik Backmans bästsäljande succéroman En man som heter Ove (Bokförlaget Forum/Agent Partners in stories) har hittills sålts i närmare 700 000 exemplar i Sverige. Det gör boken till Sveriges mest sålda under 2013. Den har även utkommit i ett antal länder som Norge, Danmark, Finland, Island, Holland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och USA. Den är såld till ett 30-tal territorier.

Filmen EN MAN SOM HETER OVE produceras av Annica Bellander på Tre Vänner/SF i samarbete med, Film i Väst, SVT, Nordsvensk Filmunderhållning, Nordisk Film och med stöd från SFI.

 

 

Full pott för Film i Väst vid European Film Awards

Aldrig tidigare har så många av Film i Västs filmer blivit nominerade i European Film Awards som i årmed inte mindre än sju nomineringar.
Ruben Östlunds TURIST och Lars von Triers NYMPHOMANIAC DIRECTOR'S CUT – VOLUME I & II är nominerade för ”Bästa europeiska film” bland totalt fem nomineringar i kategorin. Ruben Östlund är även nominerad för ”Bästa regi” bland sex tävlande. Charlotte Gainsbourg blev nominerad till ”Bästa europeiska kvinnliga skådespelare” för NYMPHOMANIAC DIRECTOR'S CUT – VOLUME I & II och Stellan Skarsgård till ”Bästa europeiska manliga skådespelare” för samma film. NYMPHOMANIAC DIRECTOR'S CUT – VOLUME I & II tävlar också om ”Publikens val” mot Felix Herngrens HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN.
Vinnarna utses av European Film Academy’s 3 000 medlemmar och prisutdelningen äger rum i Riga den 13 december.

  

Inspelningsstart för Thomas Vinterbergs nya film Kollektivet i Trollhättan


Efter storsuccén med Oscar-nominerade Jakten startar Thomas Vinterberg inspelningen av sin nya film KOLLEKTIVET i Film i Västs studio i Trollhättan i slutet av november. I rollerna ser vi Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm och Fares Fares med flera. Planerad svensk premiär under andra halvåret 2015.

Under åtta veckor ska regissören Thomas Vinterberg (Jakten 2012, Submarino 2010, Festen 1998) spela in sin nya långfilm KOLLEKTIVET i Trollhättan och Köpenhamn med start i slutet av november. I nyckelrollerna presenteras idag flera stjärnor som Ulrich Thomsen (En chans till 2014, Hämden 2010, Världen räcker inte till 1999, Festen 1998), Trine Dyrholm (Bröllop i Italien 2012, A Royal Affair 2012, Hämden 2010, Festen 1998), Fares Fares (Kvinnan i rummet 2013, Safe House 2012, Snabba Cash 2010, Kopps 2003) och Helene Reingaard Neumann (Borgen 2010, Submarino 2010).

Om filmen
KOLLEKTIVET är baserad på Thomas Vinterbergs egen uppväxt i ett kollektiv i norra Köpenhamn där drömmen om gemenskap och fri kärlek når sin absoluta höjdpunkt i mitten av sjuttiotalet.
För filmens huvudpersoner, akademikerparet Erik och Anna börjar också kollektivboendet som en dröm. Tillsammans med sin dotter Freja smälter den lilla familjen in i vänskapen och den allomslutande gemenskapen mellan kollektivmedlemmarna boende under ett och samma tak. Men när Eriks unga älskarinna tillåts flytta in i kollektivet rubbas balansen. En epok går mot sitt slut och verkligheten tränger sig på med hot om konflikt och splittring.

"Thomas Vinterbergs nya film är en humoristisk, känslig, rörande och på samma gång smärtsam skildring av en svunnen tid. Den är en mild och samtidigt konfrontativ kärleksförklaring till hela den generation av idealister och drömmare som för länge sedan vaknat upp till en betydligt tråkigare verklighet. Vi är stolta över att få ge dessa drömmare en fristad i vårt stora omfamnande hus i Trollhättan", säger Tomas Eskilsson, VD vid Film i Väst.

Idén till KOLLEKTIVET fick Thomas Vinterberg redan för flera år sedan då han först skrev berättelsen för teaterscenen tillsammans med Mogens Rukov (Dråpet 2005, Arvet 2003, Festen 1998) i en uppsättning på prestigefulla BurgTheater i Wien med österrikiska skådespelare i rollerna. Pjäsens mottagande blev översvallande vilket bidrog till hans beslut att filmatisera KOLLEKTIVET.
Bakom kameran finner vi stora delar av teamet bakom Jakten, som Tobias Lindholm (Jakten 2012, A Hijacking 2012, Submarino 2010) som skrivit filmmanuset tillsammans med Thomas Vinterberg, fotografen Jesper Tøffner (Dirch 2011, Applåd 2009, Jakten 2012) och klipparna Anne Østerud (Män som hatar kvinnor 2009, Jakten 2012) och Janus Billeskov Jansen (Jakten 2012, Les Misérables 1998, Andarnas hus 1993). Även producenterna bakom Jakten, Morten Kaufmann och Sisse Graum Jørgensen producerar också KOLLEKTIVET för Zentropa Entertainments i samarbete med Toolbox Film.
Till filmens samproducenter hör Film i Väst, Zentropa International Sweden, Topkapi Films och Zentropa International Netherlands med stöd från Det Danske Filminstitut, DR, Eurimages, Nordisk Film & TV Fond, The Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet och MEDIA programme of the European Union.

I rollerna
Erik - Ulrich Thomsen
Anna - Trine Dyrholm
Emma - Helene Reingaard Neumann
Allon - Fares Fares
Ole - Lars Ranthe
Steffen - Magnus Millang
Mona - Julie Agnete Vagn
Freja - Martha Sofie Wallstrøm Hansen
Ditte - Anne Gry Henningsen
Vilads - Sebastian Grønnegaard Milbrat

Bakom kameran
Regissör - Thomas Vinterberg
Manusförfattare - Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm
Producenter - Morten Kaufmann och Sisse Graum Jørgensen
Fotograf - Jesper Tøffner
Klippare - Anne Østerud och Janus Billeskov Jansen
Ljud - Kristian Selin Eidnes Andersen
Produktions Designer - Niels Sejer
Kostumdesigner - Ellen Lens

KOLLEKTIVET distribueras i Sverige av Nordisk Film Distribution och har även erhållit fransk distribution via Le Pact under pågående American Film Market i Los Angeles. Filmen har planerad svensk premiär andra halvåret 2015.

 

Film i Väst lanserar The Hub - en ny satsning på kvinnors filmskapande

Film i Väst utlyser i samarbete med Kultur i Väst en satsning för att främja kvinnors filmskapande.Under ett år ges sex kvinnor en gemensam arbetsyta, ett kontant utvecklingsstöd på 75 000 kronor samt resurser för att kollegialt utvecklas som filmskapare. Dessutom ger FilmCloud stöd till produktion av film där kreatörerna är kvinnor mellan 18-30. Dessa ges resurser i form av ett kontant stöd på 25 000 kronor samt stöd och lokaler för att producera sina filmer inom ramen för satsningen.

The Hub ligger i linje med Film i Västs satsning på kreativ kompetensutveckling av våra filmskapare i regionen. Vår uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för filmskapande och samtidigt överföra den kunskap vi samlat på oss under de närmare 500 filmer vi samproducerat, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

*  *  *

Är du verksam manusförfattare, regissör, dokumentärfilmare eller producent som under 2015 vill få tid och resurser att utveckla dina idéer i en kreativ miljö – sök en plats hos Film i Väst via denna länk senast 26 november.Om du blir utvald i satsningen bör du kunna delta i uppstartsdagarna 8-9 december.

 Är du 18-30 år? Har du ett filmprojekt som du vill utveckla, ensam eller i ditt team, mellan januari och juni 2015? 
FilmCloud utlyser tre platser för dig som befinner dig i en utvecklingsfas som pekar mot en profession inom film. Sök en plats via FilmCloud via denna länk senast 1 december.Om du blir utvald i satsningen görs en individuell handlingsplan utifrån dina önskemål och behov. Sökande ska vara bosatta i Västra Götaland. 

Vill du veta mer? Kontakta projektledare Jessika Jankert   eller 0735-52 18 80.

 

 

Den svenske guldbaggebelönade regissören Johan Jonasons långfilmsdokumentär CONQUERING CHINA får världspremiär på Stockholm Film Festival 5-16 november. Conquering China är en musikdokumentär om en svensk popartist vars försök att bli stor i framtidslandet Kina kantas av oväntade svårigheter. Medverkar gör bland andra arenasynthpionjären Jean Michel Jarre och boogie-woogiepianistenRobert Wells. Frustration i en musikstudio har Jonason utforskat tidigare i DANCE MUSIC NOW, som belönades med en Guldbagge för bästa kortfilm 2013. Filmen är nominerad till bästa nordiska dokumentärfilm på CPH:DOX (Copenhagen Int. Documentary Film Festival). FIlmen är producerad av Silverosa Film i samproduktion med Film i Väst & SVT med stöd av Svenska Filminstitutet.

Trailer: https://vimeo.com/95493231

 

 

Inspelningsstart för Axel Peterséns film Under pyramiden

Inspelningen av UNDER PYRAMIDEN har startat i Göteborg, Axel Peterséns nya långfilm efter hans flerfaldigt Guldbaggebelönade debut med Avalon. I rollerna spelar Reine Brynolfsson, Johan Rabaeus, Philip Zandén, Léonore Ekstrand och danska stjärnskottet Stine Fischer Christensen. Filmen är en äventyrsthriller om en dotter på jakt efter sin pappa i en brutal värld av illegal handel med ovärderliga konstskatter.

UNDER PYRAMIDEN produceras av Erika Wasserman vid produktionsbolaget Idyll i samproduktion med bland andra Film i Väst, inom ramen för Film i Västs satsning på första- och andragångsregissörer.

-  Vi är mycket glada över att även få vara med och utveckla Axel Peterséns filmskapande i hans nya film efter framgångarna med Avalon, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst. Läs mer

 

 Den allvarsamma leken

Huvudrollerna klara i Pernilla Augusts Den allvarsamma leken

 Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlof kommer att spela huvudrollerna som Arvid Stjärnblom och Lydia Stille i filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs klassiska kärleksroman DEN ALLVARSAMMA LEKEN. Flerfaldigt prisbelönade regissören Pernilla August kommer att regissera och manus är skrivet av Oscar- och Bafta nominerade Lone Scherfig.

 

Film i Väst stöttar Anna-priset

Film i Väst är med och stöttar det nya filmpriset Anna-priset, som initierats av Women in Film and Television (WIFT) och UN Women Sverige. Priset har instiftats för att de historier som inte berättas idag, ska bli berättade. Detta som ett led i att förverkliga FN:s kvinnokonvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Anna-priset är ett fritt stipendium på minst 75 000 kr som går att ansöka om från och med idag till den 8 november 2014. Här kan du läsa mer om Anna-priset.

 

 

Johan Rencks Ettor nollor vinner pris i Seoul

Johan Rencks svenska TV-debut Ettor nollor av Oskar Söderlund med bland andra Gustaf Skarsård och Aliette Opheim i rollerna har prisats på Seoul International Drama Award 2014 i Korea.

Ettor och nollor är producerad av GötaFIlm i samproduktion med SVT och Film i Väst.
Seriens producent Christer Nilsson är på plats i Seoul för att ta emot priset. Över 200 bidrag från 50 länder världen över har enligt arrrangören anmälts. Ettor nollor, med den engelska titeln The Fat & The Angry, är vinnare av TV Movie Silver Bird Prize.

- Det är ett fantastiskt erkännande att ha tilldelats ett pris på denna festival som samlar de bästa dramaserierna från hela världen, säger Christer Nilsson.

Serien sändes på SVT i februari i år och spelades in i Göteborg våren 2013. Just nu pågår förhandlingar med BBC om en remake.

För ytterligare information, kontakta  

 

Film i Väst tar två filmer till Venedig 

Film i Väst är aktuell med två samproducerade filmer på filmfestivalen i Venedig. Lars von Triers Nymphomaniac som visas i den officiella sektionen Out of Competition och Duane Hopkins drama Bypass som tävlar i den officiella sektionen Orizzonti.

Lars von Trier uppmärksammas än en gång i festivalsammanhang när hans film Nyphomaniac med bland andra Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Christian Slater och Uma Thurman i rollerna visas i sina två långa versioner Volume I och Volume II i den officiella sektionen Out of Competition vid årets upplaga av filmfestivalen i Venedig.

Vidare tävlar den brittiske regissören Duane Hopkins med sitt drama Bypass i den officiella sektionen Orizzonti som lyfter fram filmer vilka representerar de senaste estetiska och formmässiga uttrycken inom internationell film just nu. Vid sidan av Film i Väst är producenterna bakom Ruben Östlunds Turist, Plattform Produktion, även samproducenter i Bypass.

Vi är mycket glada över att få vara med och sätta vår filmregion på den internationella filmkartan. Med Nymphomaniac och Bypass visar vi att vi har vad som krävs av en samproduktionspartner för både stora och små filmer”, säger Tomas Eskilsson, VD i Film i Väst.

Filmfestivalen i Venedig som betraktas som en av de mest betydelsefulla filmfestivalerna i världen äger rum 27 augusti – 6 september.

För ytterligare information och intervjuförfrågan kontakta Monday:  , 070 720 65 63 eller  , 070-763 9766.

 

Gentlemen

 

GENTLEMEN till filmfestivalen i Toronto

Mikael Marcimains långfilm GENTLEMEN efter Klas Östergrens kritikerhyllade roman är uttagen till filmfestivalen i Toronto i sektionen Special Presentations. Därmed har Film i Väst hittills tre filmer i Toronto, Turist och En chance til inräknade.

GENTLEMEN i regi av Mikael Marcimain har blivit uttagen till filmfestivalen i Toronto i sektionen Special Presentations som bär programförklaringen High-profile premieres and the world´s leading filmmakers. I rollerna ser vi David Dencik, David Fukamachi Regnfors, Ruth Vega Fernandez och Sverrir Gudnason med flera.

Därmed har Film i Väst inte mindre än tre filmer i samma sektion vid filmfestivalen.

”Det är mycket glädjande att se att vårt arbete med att stödja och utveckla talangfulla filmskapare bär frukt och att filmer som producerats i vår region verkligen förmår att nå ut till en världspublik. Från Film i Väst sida har jag glädjen att framföra våra varmaste gratulationer”, säger Tomas Eskilsson, VD i Film i Väst.

GENTLEMEN är långfilmen efter blivande akademiledamoten Klas Östergrens kritikerhyllade roman med samma namn om excentrikern Henry Morgans osannolika liv. Filmens regissör Mikael Marcimains har tidigare vunnit internationella kritikerjuryn Fiprescis debutantpris Fipresci Discovery Prize med sin debutlångfilm Callgirl vid filmfestivalen i Toronto år 2012.

Filmen är producerad av Fredrik Heinig, Johannes Åhlund och Mattias Nohrborg vid produktionsbolaget B-Reel med stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Lars G Lindström, Norsk Filminstitutt, Nordisk Film & TV Fond, i samproduktion med Sveriges Television, AB Svensk Filmindustri, Film i Skåne, Film i Väst, 4 1/2 Film, Reel Ventures, och i samarbete med Chimney och Wild Bunch. GENTLEMEN har premiär svensk premiär den 5 december 2014.

Film i Västs övriga filmer vid festivalen är Ruben Östlunds Turist som tidigare i år vann juryn pris vid filmfestivalen i Cannes i den officiella sektionen Un certain regard, med svensk premiär den 15 augusti och Oscarbelönade Susanne Biers nya film En chance til samt My Sandströms kortfilm Knuffen. Toronto International Film Festival som betraktas som en av de mest betydelsefulla filmfestivalerna i världen äger rum mellan den 4-14 september.

För ytterligare information och intervjuförfrågan kontakta Monday:  , 070-763 9766

 

Regionala filmproduktionscentrum säger upp filmavtalet

Regionala filmproduktionscentrum valde att både delta i processen och underteckna nuvarande filmavtal. Vår ambition var att den nationella filmpolitiken skulle ges mer offensiva mål. Det fick den också, men avtalet som konstruktion omöjliggör att målen ska få fullt genomslag när politiken ska realiseras.

Nätverket för Regionala filmproduktionscentrum (Filmpool Nord, Film i Skåne och Film i Väst) har därför beslutat och meddelat Kulturdepartementet att vi säger upp filmavtalet i samband med att det löper ut den 31 december 2015.

 

 Skälen till uppsägningen är flerfaldiga:

  • Filmavtalet är till sin konstruktion en hämsko för en levande och vital politisk diskussion kring filmen. Det har lett fram till en ”minsta gemensamma nämnarens filmpolitik” – en urvattnad politik där särintressen får för stort utrymme. 
  • Filmavtalet har genom åren bidragit till att filmens nationella politiska förankring försvagats. Filmpolitiska frågor hamnar långt ner på dagordningen och diskuteras sällan. Drömmen om den svenska modellen där filmbranschens parter tillsammans med staten gör upp om hur svensk film ska finansieras och utvecklas har lett fram till ett politiskt underskott där filmavtalet lägger en våt filt över en möjlig livlig och spännande diskussion. I Norrbotten, Skåne och Västra Götaland ser det annorlunda ut.
  • De regionala satsningarna på film har tillväxt. Idag finns det större ekonomiska resurser för lång spelfilmsproduktion hos regionala filmproduktionscentrum än i det nationella konsulentsystemet. De regionala medel vi förfogar över är helt avgörande för att Sverige ska kunna ha en filmproduktion av omfattning.  
  • Filmavtalet är en historisk kvarleva som inte förmår att hantera framtidens möjligheter och utmaningar. Och framtiden är nu. Förutsättningarna för produktion, spridning och visning av film förändras just nu i mycket snabbt tempo, såväl nationellt som globalt.
  • Det är rimligt att hela filmområdet är del av statens dialog med regioner/landsting. En framåtsyftande svensk filmpolitik förutsätter en tydligare satsning av staten och samspel med de regionala filmsatsningarna. Endast på så sätt tillvaratas potentialen fullt ut.
     
  • Regionala filmproduktionscentrum kommer att fortsätta att delta i dialog och diskussion om en offensiv nationell filmpolitik som flyttar fram svensk films publika och konstnärliga positioner. Filmen är ett viktigt politikområde både regionalt och nationellt.

 

2014-06-18

Tomas Eskilsson, Film i Väst

Susann Jonsson, Filmpool Nord 

Ralf Ivarsson, Film i SkåneJessica Ask

Jessica Ask lämnar Film i Väst efter fjorton år, varav sex som produktionschef.

 


- Vår satsning kan ses som en vitamininjektion till svensk filmsektor som behöver lyfta produktionskvaliteten med siktet inställt på att nå den stora publiken. Målet är göra Sverige till det land i Norden som har högst marknadsandel för inhemsk film på repertoaren, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

De tre samarbetsparterna skapar genom satsningen ett starkt fundament för filmer som strävar efter kvalitet i alla aspekter som manus, regi, cast, visualitet och tematik. Filmer som är och ska vara angelägna för en stor publik både på hemmaplan och utanför Sveriges gränser.
- Detta är också ett sätt att motivera flera av våra talangfulla filmskapare inom svensk film att fokusera mer på bred kvalitetsfilm med en potential att nå ut internationellt, säger Lone Korslund, Head of Nordic Co-productions and Acquisitions, Nordisk Film.

Satsningen är tänkt att utgöra ett fundament från vilket filmer kan produceras med budgetar mellan 35 och 50 miljoner kronor, vilket är cirka 50 % mer än vad en genomsnittligt svensk film kostar.
- Vi vill höja kvaliteten i svenskt filmskapande och ytterligare stärka svensk långfilms position hos den breda svenska biopubliken och inte minst hos tv-tittarna, säger Hanne Palmquist, Commissioning Editor Feature Films & TV Drama, vid Sveriges Television.

Nordisk Film kommer att svara för den nordiska distributionen av de aktuella filmprojekten och Trust Nordisk för International Sales. Sveriges Television erhåller nationella sändningsrättigheter för fri-tv.

Mikael Fellenius går från Göteborg Film Festival till uppdraget som planeringschef på Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye.

TROLLHÄTTAN 150210 / Göteborgs filmfestivals VD Mikael Fellenius blir ny planeringschef på Film i Väst. Rekryteringen görs för att befästa Film i Västs position som en av Europas främsta regionala samproducenter för film och TV-drama.

Den 1 april tillträder Mikael Fellenius positionen som planeringschef på Film i Väst med uppdraget att stärka de interna strukturerna för verksamheten, inklusive rapporteringen till bolagets intressenter i Västra Götalandsregionen. Han lämnar samtidigt sin roll som VD för Göteborg Film Festival som han innehaft sedan 2011.

- Vårt uppdrag är att fortsätta nå stora publikframgångar i alla dess dimensioner i Film i Västs samproduktioner. Målet är också att ytterligare stärka den internationella lyskraften kring våra samproduktioner på festivaler och galor runt om i världen, vilket sätter Västra Götaland på kartan som stark filmregion. Med rekryteringen av Mikael Fellenius bygger Film i Väst ett starkt fundament för en fortsatt dynamisk utveckling, säger Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst.

Mikael Fellenius arbete som VD för Göteborg Film Festival har de senaste åren varit inriktat på tillväxt och internationalisering. Nordic Film Market, festivalens mötesplats där nordisk film- och TV-bransch når ut i världen har under hans ledarskap ökat i både volym och betydelse. Under hösten har också festivalens digitala filmkanal Draken Film lanserats, där publiken kan se festivalfilm året om.

- Steget till Film i Väst känns som en utmaning i en tid då filmbranschen står inför en mycket spännande framtid. Då är det extra roligt att vara med och påverka utvecklingen, säger Mikael Fellenius.

Göteborg Film Festival har en livskraftig publikverksamhet som vuxit sig stark genom decennier. Festivalen har även under åren varit en viktig samarbetspartner till Film i Väst.

- Mikael Fellenius har levererat på styrelsens strategier och är en relationsskapare med god förmåga att finna finansiering vilket varit betydelsefullt, inte minst för nya Draken Film, säger Sven-Olof Bodenfors, styrelseordförande i Göteborg Film Festival.

Mikael Fellenius har tidigare bakgrund som VD vid Göteborgsmusiken och som ekonomichef vid Göteborgsoperan för att nämna några positioner. Han är civilekonom från Göteborgs Handelshögskola kombinerat med bland annat en Master of Music från College-Conservatory of Music vid University of Cincinnati i USA.

Satsning på ny svensk barnfilm

TROLLHÄTTAN 150210 / Film i Väst, Sveriges Television och Svenska Filminstitutet satsar på svensk barnfilm genom ett samarbete kallat Bombay Basic. Målet är att återta den svenska barnfilmens ledande roll i världen.

 

Mikael Fellenius går från Göteborg Film Festival till uppdraget som planeringschef på Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye.Filmfestivalgeneral går till Film i Väst

Filmfestivalgeneral går till Film i Väst

DEN ALLVARSAMMA LEKEN kommer att få biopremiär våren 2016. DEN ALLVARSAMMA LEKEN produceras av Patrik Andersson och Frida Bargo på B-reel, i samarbete med bland andra Film i Väst. Läs mer… Jessica Ask lämnar Film i Väst 
Efter 14 år på Film i Väst varav sex år som produktionschef lämnar Jessica Ask företaget för ett nytt spännande uppdrag inom filmbranschen. Formellt är hon anställd till 3 september, men passar redan nu på att ta ut sparad semester.
- Det har varit fantastiska år under vilka jag fått förmånen att vara med och utveckla Film i Väst till en av norra Europas främsta filmregioner, säger Jessica Ask.

Under Jessica Ask år som produktionschef har Film i Västs samproduktioner förlagda till Västra Götaland bland annat vunnit en Oscar, fått flera Golden Globe- och Oscar-nomineringar i kategorin ”Bästa utländska film”. Förra året följde Thomas Vinterbergs publiksuccé JAKTEN som också den nominerades till Golden Globe och Oscar i kategorin ”Bästa utländska film”.

Även i Sverige var förra året ett fantastiskt år för Film i Väst som lyckades pricka in de tre filmer som gick bäst på biograferna. Till de publika framgångarna kunde Film i Väst räkna hem inte mindre än 38 Guldbaggenomineringar, 11 Guldbaggar och Biopublikens pris som delades ut i januari.
TROLLHÄTTAN 150129 / Film i Västs samproduktion MIN LILLA SYSTER av Sanna Lenken har tilldelats Publikens pris vid Göteborgs filmfestival. Hennes film tävlar även i ungdomssektionen Generation vid Berlins filmfestival i februari. Film i Väst tar två långfilmer till Berlin 3. Filmen är nominerad till bästa nordiska dokumentärfilm på CPH:DOX (Copenhagen Int. Documentary Film Festival). Filmen är produceras av Silverosa Film i samproduktion med Film i Väst & SVT med stöd av Svenska Filminstitutet.
Trailer: https://vimeo.com/95493231
TROLLHÄTTAN 150202 / Film i Västs samproduktioner har tilldelats elva Robert-priser och Publikens pris vid den danska filmgalan. Därmed skördar Film i Västs samproduktioner framgångar även i dansk film liksom vid Guldbaggegalan där det blev lika många priser.

 - Jessica Ask slutar efter sex mycket framgångsrika år som produktionschef. Under hennes år som produktionschef har bolaget presterat bättre konstnärliga och publika resultat än någonsin tidigare såväl nationellt som internationellt. Vi tackar henne för de gångna åren och önskar henne lycka till på sin nya position”, säger Johnny Nilsson, Film i Västs ordförande.

Rekryteringen av ny produktionschef startar i höst.

 

 ´

Kornél Mundroczós film WHITE GOD vann huvudpriset i Un Certain Regard vid Cannes filmfestival.

Full pott för Film i Väst i Cannes
CANNES 23 maj 2014 Film i Västs båda tävlingsbidrag i den officiella sektionen Un Certain Regard belönades med priser i årets upplaga av filmfestivalen i Cannes. Ruben Östlunds film TURIST erhöll juryns pris (Prix du jury) och ungerska Kornél Mundruczós WHITE GOD vann sektionens huvudpris.

Vid en ceremoni under fredagskvällen i sektionen Un Certain Regard mottog Ruben Östlund, som första svenska film, juryns pris (Prix du jury) för sin uppmärksammade och kritikerhyllade film TURIST.
Det är andra gången gillt för Ruben Östlund som tidigare tävlade i samma sektion med De ofrivilliga 2008. Hans uppmärksammade film Play visades även i sektionen Quinzaine des Réalisateurs vid filmfestivalen i Cannes 2011.
TURIST är producerad av Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst och med stöd av bland andra Svenska Filminstitutet. Filmen distribueras i Sverige av TriArt Film och har planerad Sverigepremiär till hösten 2014.

Kornél Mundruczós WHITE GOD som vann huvudpriset i samma sektion är en samproduktion med producenter från Sverige, Ungern och Tyskland med stöd av Film i Väst, Eurimages och Svenska Filminstitutet. WHITE GOD är inspelad i Ungern och har efterbearbetats i Sverige och Tyskland.

- Även i år visar Film i Väst att Västra Götaland hävdar sig starkt i konkurrensen som en av Europas främsta filmregioner. Att båda våra filmer i sektionen Un Certain Regard fick pris gör oss naturligtvis extra stolta", säger Jessica Ask, produktionschef vid Film i Väst.

I årets jury för sektionen Un Certain Regard medverkade skådespelerskorna Maria Bonnevie och Géraldine Pailhas, regissören Moussa Touré och Peter Becker från Criterion under ledning av regissören Pablo Trapero.

  

THE SALVATION 

Mads Mikkelsen, här i Cannes-aktuella THE SALVATION, var med vid Film i Västs årliga presskonferens i Cannes.

 

Starkt startfält för Film i Väst under 2014

CANNES 17 maj 2014 Först ut vid Film i Västs årliga presskonferens i Cannes var Mads Mikkelsen och manusförfattaren Anders Thomas Jensen, båda Cannes-aktuella i THE SALVATION, för att presentera sin nya svarta komedi MEN & CHICKEN om två adoptivbröder på jakt efter sina riktiga föräldrar. Filmen har planerad produktionsstart i höst.
På plats var även producenten Peter Aalbæk Jensen (Nyphomaniac, Melancholia, Dogville) från Zentropa för att offentliggöra det kreativa teamet bakom hans internationella storfilm RÖDE ORM som spelas in till stora delar i Västra Götaland under 2015.  Valet av regissör föll på Hans Petter Moland (Kraftidioten), manusförfattaren Tobias Lindholm (Jakten) och huvudrollen gick till Stellan Skarsgård. Övriga rollistan offentliggörs vid senare tidpunkt.

Vidare tillkännagavs att Hannes Holm regisserar filmatiseringen av Fredrik Backmans bästsäljande roman EN MAN SOM HETER OVE som kommer att spelas in i trakten kring Trollhättan och Spanien under hösten 2014 och våren 2015.
Inom ramen för Film i Västs satsning på första- och andragångsregissörer avslöjades att Axel Peterséns (Avalon) andra långfilm, thrillern UNDER PYRAMIDEN startar inspelningarna i början av september i Västra götalandsregionen, Köpenhamn, Tel Aviv och i Egypten.
Sanna Lenken (Äta lunch, Yoghurt) gör sin första långfilm med MIN SMALA SYSTER och det offentliggjordes att Amy Deasismont, Rebecka Josephson, Annika Hallin och Henrik Norlén gör nyckelrollerna i hennes berättelse om två systrar och ätstörningar. Inspelningen startar i Mölndal och på Tjörn i sommar.

Vidare presenterades Johannes Nyholms efterlängtade långfilmsdebut JÄTTEN efter hans kortfilmsframgångar med inte mindre än tre filmer i Quinzaine i Cannes och en Guldbagge i bagaget. Inspelningen startar 29 september i Göteborg med omnejd och Köpenhamn.
På plats vid presskonferensen var också regissörerna för Film i Västs två samproduktioner som blivit uttagna i Official Selection Un certain Regard för att presentera sina filmer, nämligen Ruben Östlund med TURIST och Kornél Mundruczós med WHITE GOD som tidigare tillkännagivits av filmfestivalen i Cannes.

Det konstaterades att 2013 blivit ett mycket framgångsrikt internationellt år för Film i Väst. Året började starkt med både Golden Globe- och Oscar-nomineringar i kategorin ”Bästa utländska film” för Nikolaj Arcels A ROYAL AFFAIR och Joachim Rønning och Espen Sandbergs KON-TIKI, två filmer som både hade produktion förlagd till Västra Götaland.
Därpå följde Thomas Vinterbergs publiksuccé JAKTEN som också den nominerades till Golden Globe och Oscar i kategorin ”Bästa utländska film” tidigare i år.
Andra internationella framgångar under 2013 som spelades in eller postproducerades i Västra Götaland var flerfaldigt prisbelönta FILTH med James MacAvoy i huvudrollen, Susanne Biers uppmärksammade komedi BRÖLLOP I ITALIEN med Pierce Brosnan och Trine Dyrholm i rollerna och Nicolas Winding Refns ONLY GOD FORGIVES som tävlade i Cannes förra året.

Även hemma i Sverige var 2013 ett fantastiskt år för Film i Väst som lyckades pricka in de tre filmer som gick bäst på biograferna, nämligen HUNDRAÅRINGINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN, MONICA Z och SUNE PÅ BILSEMESTER. Och till de publika framgångarna kunde Film i Väst räkna hem inte mindre än 38 Guldbaggenomineringar, 11 Guldbaggar och Biopublikens pris som delades ut i januari.
Avslutningsvis offentliggjorde Film i Väst sin samproduktion av det verklighetsbaserade danska fotbollsdramat Sommeren ’92 med Ulrich Thomsen i huvudrollen. Filmen produceras av Meta Louise Foldager och regisseras av Kaspar Barfoed.

 

TURIST

Ruben Östlund är med sin emotionella katastroffilm TURIST med för tredje gången på filmfestivalen i Cannes.BIld: Plattform Produktion.

Ruben Östlunds TURIST och Kristian Levrings THE SALVATION i Cannes
Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna till årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.

Ruben Östlunds TURIST visas i sektionen Official Selection Un Certain Regard och Kristian Levrings THE SALVATION i Official Selection Out of Competition. De nu aktuella filmerna är fortsättningen på Film i Västs 14 år långa framgångssaga i Cannes.

Film i Väst befäster sin ställning som en av Europas ledande filmregioner med Ruben Östlunds emotionella katastroffilm TURIST och Kristian Levrings klassiska westernfilm THE SALVATION, i årets upplaga av filmfestivalen i Cannes. Filmerna läggs till den långa rad samproduktioner som Film i Väst representerat i Cannes under nästan alla festivaler sedan Dancer in the Dark vann Guldpalmen år 2000, till och med förra årets Palm d’Or-nominerade Only God Forgives. Ett utfall som placerar Film i Väst i toppskiktet bland Europeiska samproducenter.

För Ruben Östlund är det tredje gången gillt i Cannes. Hans film De ofrivilliga blev uttagen i Selection Un Certain Regard år 2008 och Play tävlade i sektionen Quinzaine des Réalisateurs och vann Coup de Coeur år 2011. Båda samproducerade av Film i Väst.

- Film i Väst deltagande med filmer i Cannes år efter år gör det möjligt för oss att visa världens främsta filmskapare att vi står starka som en av de ledande film- och TV-dramaregionerna i Europa. Vi är otroligt stolta samproducenter till Ruben Östling och Kristian Levrings filmer som bidrar till att locka fler publikt och konstnärligt intressanta svenska och internationella filmproduktioner till vår region, säger Jessica Ask, produktionschef vid Film i Väst.

Handlingen i TURIST kretsar kring en familj på semester i franska alperna som drabbas av en lavin vars överväldigande naturkrafter rubbar tilliten mellan familjemedlemmarna.  Ruben Östlund svarar för både manus och regi och producenter är Erik Hemmendorff och Marie Kjellson vid Plattform Produktion.

Med THE SALVATION gör Kristian Levrings sin fjärde långfilm efter Den du frygter (2008), The Intended (2002) och The King is Alive (2002). Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i denna hyllning till den klassiska westerngenren med inspiration hämtad ur nordiska sagor om girighet, hämnd och förlorad kärlek. Producent är Sisse Graum Jørgensen vid Zentropa, som även stod bakom Film i Västs flerfaldigt prisbelönade och Oscarnominerade samproduktion Jakten (2012) i regi av Thomas Vinterberg.  Filmfestivalen i Cannes pågår mellan den 14-25 maj.

 

Politisk konspiration i SVT:s och Film i Västs nya drama satsning ÖGON BLÅ

Adam Lundgren, Louise Peterhoff, Sven Nordin, Anna Bjelkerud, Marie Richardson och Kjell Wilhelmsen är några av skådespelarna i höstens stora dramaproduktion ”Ögon blå”. Inspelning sker under våren och premiären kommer sen höst 2014.
Ögon blå är en samtida thriller i tio avsnitt som utspelas i politisk miljö där Henrik Georgsson (Bron, Våra vänners liv) och Fredrik Edfeldt (Faro, Flickan) står för regin. Huvudmanusförfattare är Alex Haridi (Äkta människor, IRL, En plats i solen).

Elin Hammar (Louise Peterhoff) får en dag oväntat besök på restaurangen där hon jobbar.Gästen är Sveriges justitieminister och hennes före detta chef Gunnar Elvestad (Sven Nordin). Han kommer med ett överraskande erbjudande – Gunnar vill återinsätta Elin som sin stabschef. Ett jobb hon under förödmjukande omständigheter lämnat ett par år tidigare. Trots sin tveksamhet bestämmer hon sig för att acceptera justitieministerns förslag.
Det Elin då inte vet är att hon omedelbart kommer att kastas in i ett nät av lögner och svek i jakten på sanningen om hennes företrädares försvinnande. Mitt under brinnande valrörelse går hennes intensiva sökande efter svar genom ett nutida Sverige, där det höga politiska spelet motiveras av girighet och maktlystnad. Ett spel där ett människoliv anses vara mindre värt än den slutgiltiga segern.

Premiär i SVT sen höst 2014. Ögon blå produceras av Strix Drama i en samproduktion med SVT och Film i Väst. Medverkande: Louise Peterhoff, Adam Lundgren, Sven Nordin, Anna Bjelkerud, Marie Richardson, Erik Johansson, Kjell Wilhelmsen, Linus Wahlgren, Niklas Hjulström, Karin Körlof, David Lindström med flera.

 

Inspelningsklart för Magnus von Horns drama THE HERE AFTER

Det är Magnus von Horns första långfilm och handlar om 17-årige John som just avtjänat fängelsestraff för mordet på sin flickvän. Nu återstår det smärtsamma arbetet med att komma tillbaka till det lilla samhälle han är uppväxt i. Magnus von Horns långfilmsdebut är ett starkt drama som inte lämnar någon oberörd.

 

Monica Z

Per Flys film Monica Z vann fyra Guldbaggar vid kvällens gala. Edda Magnason vann en Guldbagge för sin gestaltning av det värmlänska lingonriset i ett cocktailglas.

Elva Guldbaggar och Biopublikens pris för Film i Västs samproduktioner

Film i Västs samproduktioner tog hem elva Guldbaggar samt Biopublikens pris vid kvällens gala i Stockholm. Monica Z var mest framgångsrik med fyra baggar följd av Känn ingen sorg och VI ÄR BÄST. Biopublikens pris gick till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
– Elva Guldbaggar och Biopublikens pris är ett mycket bra resultat. Det är en stark bekräftelse på att våra samproduktioner fungerat väl både konstnärligt och publikt i Sverige Vi är otroligt glada och stolta och gratulerar varmt alla pristagare och filmer. 
–  Jag vill också särskilt framhålla Lukas Moodysson, som fick ta emot Guldspiran. Lukas har spelat in samtliga sina långfilmer tillsammans med oss och det har varit otroligt givande säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.
24 mars börjar inspelningen av regissören och manusförfattaren Magnus von Horns starka drama The Here After. Filmen spelas in i Västsverige och beräknas ha premiär 2015.
Filmen produceras av Lava Films och Zentropa International Sweden i samproduktion med Film i Väst och Cinema Defacto med stöd av Svenska Filminstitutet. Distribution: Nordisk Film.
Vid Film i Västs årliga presskonferens under filmfestivalen i Cannes presenterades startfältet av internationella och svenska filmer som samproduceras i Västra Götaland under det kommande året. Även de fortsatta satsningarna på första- och andragångsregissörer lyftes fram med flera tillkännagivanden.
Den danske regissören Thomas Vinterbergs film Jakten har Oscarsnominerats till en av fem i kategorin Best Foreign Language Film. Jakten är producerad av Zentropa i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa International Sweden.
Thomas Vinterbergs Jakten belönades med en Palm d'Or vid filmfestivalen i Cannes 2012 och vann pris för bästa manus vid European Film Awards. I oktober 2013 belönades den med Nordiska Rådets filmpris på 350 000 danska kronor. Den var också nominerad till Golden Globe 2014. I Danmark har den varit en verklig publiksuccé med över 700 000 biobesökare.
Oscarsgalan hålls den 2 mars 2014. För mer information: http://oscar.go.com/nominees

Monica Z: Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa kostym, Bästa manliga biroll.
Känn ingen sorg: Bästa ljud/ljuddesign, Bästa klipp.
VI ÄR BÄST!: Bästa scenografi, Bästa mask/smink.
Faro: Bästa originalmusik.
Mig äger ingen: Bästa manliga huvudrolll
Hotell: Bästa kvinnliga biroll.
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann: Biopublikens pris.
GULDSPIRAN Lukas Moodysson
Här kan du läsa om alla pristagare

 

Film i Väst presenterar nya rappoirter om TV-drama, internationaliseringen och animationen

Film i Väst har under hösten genomfört en översyn över bolagets strategi och kommunikation. Det ska resultera i diskussion och förslag om bolagets långsiktiga planering, prioriteringar och inriktning. Arbetet presenteras i sin helhet i början på nästa år.
Film i Väst kommer fram till dess att publicera utvärderingar av utvecklingsområdena animation, postproduktion, internationalisering, TV-drama och talangutveckling.
En ny hemsida som ska bidra till förbättrad kommunikation och ökad transparens är under utveckling.
Film i Väst och Västra Götalandsregionen lät 2005 göra en framtidsstudie med utgångspunkten att ök sysselsättningen i film- och mediesektorn i länet utan att ge avkall på produktionens kvalitet. De utvecklingsområden som identifierades var TV-drama, internationell samproduktion inklusive postproduktion, animation, TV- och dataspel samt e-learning.
Utvecklingsarbetet inleddes med en satsning på TV-drama 2006.
Tre rapporter är nu klara och finns att hämta vid länkarna:

• Film i Väst & TV-drama

• Film i Väst & internationaliseringen

• Film i Väst & den animerade filmen

 

 Mads Mikkelsen Jakten

Thomas Vinterbergs Jakten med Mads Mikkelsen i huvudrollen är nominerad till Golden Globe.

Thomas Vinterbergs Jakten nominerad till Golden Globe

Thomas Vinterbergs Jakten belönades med en Palm d'Or vid filmfestivalen i Cannes 2012 och vann pris för bästa manus vid European Film Awards. I oktober i år belönades den med Nordiska Rådets filmpris på 350 000 danska kronor. Förutom att ha blivit en verklig publiksuccé i Danmark med över 700 000 biobesökare är den förhandsnominerad som ett av tre danska bidrag till Oscarsgalan 2014.
Jakten är producerad av Zentropa i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa International Sweden.
Alla nominerade Bästa icke engelskspråkiga film: ”Blå är den varmaste färgen” (Frankrike), ”Jakten” (Danmark), ”Det förflutna” (Frankrike), ”La grande bellezza” (Italien), ”The wind rises” (Japan)

 

 Bröllop i Italien

Trine Dyrholm och Pierce Brosnan spelar huvudrollerna i Susanne Biers komedi Bröllop i Italien.

Susanne Biers Bröllop i Italien Bästa komedi vid European Film Awards

Lördag 7 december vann Susanne Biers film Bröllop i Italien pris som Bästa komedi vid European Film Awards i Berlin. Bröllop i Italien hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig 2012. I Danmark har den setts av 630 000 biobeökare, vilket är tredje bästa film i Danmark 2012. Även i Sverige har den visats på bio. I huvudrollerna ser vi Pierce Brosnan och Trine Dyrholm.
Bröllop i Italien är producerad av Zentropa Entertainments 29 i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa Sweden. Bröllop i Italien var Susanne Biers första film sedan Oscarsvinnaren Hämnden (2010), även den samproducerad med Film i Väst.
Just nu pågår inspelningen av Susanne Biers nästa film, A Second Chance, med Nikolaj Coster-Waldau, Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen och May Andersen i huvudrollerna. Huvudparten av postproduktionen sker i Trollhättan. Produktion: Zentropa International 29 i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa Sweden.

 

Studion

Studio Fares i Trollhättan är Västra Götalands enda fullt utrustade och professionella studio. Här från inspelningen av Ulf Malmros film Min så kallade pappa. Bild: Gus Kaage/Film i Väst

"Att vidareutvecklas som en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder är ett västsvenskt uppdrag." 

– Vi fortsätter vårt uppdrag att som en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder sätta Västra Götaland på världskartan. Vi har kvar vårt huvudkontor i Trollhättan, där också den enda studion som är byggd speciellt för filminspelning ligger och med flera postproduktionsbolag. Men det innebär också att filminspelningar eller postproduktion fortsätter i övriga delar av regionen. Här lockar framför allt Göteborg med sin storstadsmiljö, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.
Läs mer...

 

Bröllop i Italien

Trine Dyrholm och Pierce Brosnan spelade huvudrollerna i Susanne Biers Bröllop i Italien, som nu nominerats till European Film Awards..

Susanne Bier nominerad till European Film Awards

Susanne Biers film Bröllop i Italien har nominerats i kategorin European Comedy på European Film Awards som arrangeras i Berlin den 7 december.

I kategorin European Discovery - Prix Fipresci har både Mikael Marcimains film Call Girl och Gabriela Pichlers Äta sova dö nominerats.
Det är de 2 900 medlemmarna i EFA som avgör tävlingen.
För mer information: http://europeanfilmawards.eu/en_EN/nominations/films

 

Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg vann Nordiska rådets filmpris på en gala i Oslo för sin internationellt framgångsrika film Jakten. Bild: Karina Tengberg.

Film i Väst gratulerar Thomas Vinterberg till Nordiska rådets filmpris

Thomas Vinterbergs film Jakten med Mads Mikkelsen i huvudrollen vann Nordiska rådets filmpris vid en galafest på Operan i Oslo onsdag 30 oktober 2013.
Nordiska rådets filmpris är på 350 000 danska kronor och överräcktes av förra årets vinnare, Ruben Östlund.
Film i Väst gratulerar till ytterligare en framgång för Thomas Vinterberg.

 

Susanne Bier

Susanne Biers nästa film A SECOND CHANCE samproduceras med Film i Väst. BIld: Les Kaner. 

Film i Väst samproducerar Susanne Biers nästa film A SECOND CHANCE

Oscars-vinnaren Susanne Biers nästa film blir A SECOND CHANCE. I huvudrollen ser vi Nikolaj Coster-Waldau från OBLIVION och TV-serien GAME OF THRONES. Filmen får dansk premiär hösten 2014.
Filmen produceras av Zentropa i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa International Sweden. Väsentliga delar av filmens postproduktion kommer att förläggas till Trollhättan.
– Vi är glada över att samarbetet med den internationellt framgångsrika regissören Susanne Bier fortsätter. Detta är den tredje filmen vi är med och samproducerar. Det visar på den höga standard som finns i Västsverige inom filmens område, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.

 

Hallonbåtsflyktingen 

Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch och Frida Hallgren spelar huvudrollerna i Film i Västs samproduktion Hallonbåtsflyktingen som spelas in i Göteborg.

Inspelningsstart för komedin Hallonbåtsflyktingen

I dagarna startade inspelningen av komedin Hallonbåtsflyktingen med Jonas Karlsson (Cockpit, En pilgrims död), Josephine Bornebusch (Solsidan) och Frida Hallgren (Sune på bilsemester, En gång i Phuket, Så som i himmelen).
Filmen produceras av Eyeworks Film & Drama i samproduktion med bland andra Film i Väst.
I övriga roller syns Erik Johansson, Suzanne Reuter, Björn Bengtsson och Jarmo Mäkinen med flera.

A Thousand Times Good Night vann juryns pris i Montreal

Norske regissören Erik Poppes stjärnspäckade drama A Thousand Times Good Night med Juliette Binoche i huvudrollen belönades med Special Grand Prix of the Jury vid filmfestivalen i Montreal, som avslutades i helgen.
A Thousand Times Good Night handlar om Rebecca (Juliette Binoche), en av världens främsta krigsfotografer. När hon följer en kvinnlig självmordsbombare i Kabul tar hon för stora risker och blir allvarlig skadad. Hemma igen släpps en annan bomb. Hennes man (Nikolaj Coster Waldau) och döttrarna orkar inte längre med tanken på att hon utsätter sig för livsfara och ställer ett ultimatum till henne: Jobbet eller familjen. I övriga roller finner vi bland andra U2s trumslagare Larry Mullen jr, Maria Doyle Kennedy och Mads Ousdal. Filmen får norsk premär 18 oktober.
A Thousand Times Good Night är skriven av Harald Rosenløw Eeg, regisserad av Erik Poppe och producerad av Paradox Rettigheter i samproduktion med bland andra Film i Väst och Zentropa International Sweden. Filmen har norsk premiär i oktober.

 
VI ÄR BÄST!
 
Stående ovationer för Lukas Moodyssons nya film i Venedig

Jubel från publik, kritiker och övriga filmvärlden när Film i Västs samproduktion VI ÄR BÄST! i regi av Lukas Moodysson visades i lördags på Venedigs Filmfestival.
En som är särskilt nöjd är Lars Jönsson, producent på Memfis Film som ligger bakom filmen. Hur var det på premiären?
– Den gick enastående bra. Det var en fullsatt Sala Grande, den stora huvudbiografen och en visning med mycket skratt, känslor och bra stämning. Efteråt blev det stående ovationer i fem minuter. Publiken här är kräsen, men när de visar sin kärlek för en film så märks det verkligen och det är rörande att ha fått vara med om det.
– Det var också en fullsatt presskonferens, intresset från media är stort. Filmen har fått ett fantastiskt mottagande i branschpressen. De två ledande branschtidningarna Variety och Screen hyllar filmen.
VI ÄR BÄST! tävlar i kategorin Horizonte, hur tror du att det går? Har ni en chans att vinna?
– Filmen är underhållande och med en komediton, sådana filmer vinner inte vanligtvis.
Hur värderar du Venedig som filmfestival?
– Venedig är en av världens mest prestigefyllda festivaler, vid sidan av Cannes och Berlin. Här har vi tidigare haft världspremiär på filmerna Tillsammans och Lilja 4-ever. Och båda fick en jättefin start på att vara med här.
Den 5 september inleds filmfestivalen i Toronto, Nordamerikas största filmfestival. Vad har du för förväntningar där?
– Att få visa VI ÄR BÄST! i Toronto så snart efter Venedig är en bra kombination, det är ju höstens två viktigaste festivaler. Toronto är mer en marknadsplats och nu sprider sig ryktet bland distributörerna över Atlanten. Det ökar våra möjligheter att få filmen såld världen över

Fina recensioner av VI ÄR BÄST i amerikanska Screen, Variety ovh The Hollywood Reporter 

Screen International: "A bright, breezy and thoroughly enjoyable story of three teenage punkettes who strain and struggle to life, love and music in Stockholm in the early 1980s, Lukas Moodysson’s We Are The   Best! is a real feel-good delight and should have distributors and festivals clamouring to sign it up."
Läs hela recensionen här: ttp://www.screendaily.com/reviews/the-latest/we-are-the-best/5059822.article?blocktitle=HORIZONS&contentID=40851
Variety: "There’s a stage of early teenage life when even one’s most banal self-expressions seem worthy of an exclamation point, but Lukas Moodysson’s “We Are the Best!,” an eccentric, authentic and    utterly delightful evocation of that very period — in Stockholm, circa 1982 — more than merits its own. Audiences who responded to the light touch and warm communality of Moodysson’s breakthrough features “Show Me Love” and “Together” will thrill to this sweet, spirited return to form, as    should plenty of newer, younger converts.”
Läs hela recensionen här: http://variety.com/2013/film/reviews/we-are-the-best-review-venice-toronto-1200594172/

The Hollywood Reporter: "The three young leads turn in winning performances, creating nicely individualized characters and revealing a lot in moments of quiet sensitivity. Nimble camerawork, brisk editing, and production design that’s colorful but at the same time understated help wrap up the package, of course along with a raucous soundtrack selection of Scandi punk tunes."
Läs hela recensionen här: http://www.hollywoodreporter.com/review/we-are-best-venice-review-619055

Film i Väst har under hösten genomfört en översyn över bolagets strategi och kommunikation. Det ska resultera i diskussion och förslag om bolagets långsiktiga planering, prioriteringar och inriktning. Arbetet presenteras i sin helhet i början på nästa år.
Film i Väst kommer fram till dess att publicera utvärderingar av utvecklingsområdena animation, postproduktion, internationalisering, TV-drama och talangutveckling.
En ny hemsida som ska bidra till förbättrad kommunikation och ökad transparens är under utveckling.
Film i Väst och Västra Götalandsregionen lät 2005 göra en framtidsstudie med utgångspunkten att öka sysselsättningen i film- och mediesektorn i länet utan att ge avkall på produktionens kvalitet. De utvecklingsområden som identifierades var TV-drama, internationell samproduktion inklusive postproduktion, animation, TV- och dataspel samt e-learning. Utvecklingsarbetet inleddes med en satsning på TV-drama 2006.
Tre rapporter är nu klara och finns att hämta vid länkarna:
• Film i Väst & TV-drama
• Film i Väst & internationaliseringen
• Film i Väst & den animerade filmen 
• Film i Väst & den animerade filmen  

Rekordmånga nomineringar till danska filmpriserna Robert och Bodil
År 2014 börjar bra för Film i Västs danska samproduktioner. Jakten, Kvinnan i rummet, Only God Forgives och Nymphomaniac har nominerats till de danska filmpriserna Robert och Bodil.
Thomas Vinterbergs Jakten och Mikkel Nørgaards Kvinnan i rummet toppade listan över flest nomineringar till det danska filmpriset Robert med 15 nomineringar var. Nicolas Winding Refns film Only God Forgives nominerades till sex Robert och Expeditionen till världens ände av Daniel Dencik nominerades som Årets dokumentär. Bakom priset står 30-årsjubilerande Danmarks Filmakademi med sina 1 400 medlemmar.
De danska filmkritikerna har nominerat Jakten till sex Bodil, Lars von Triers Nymphomaniac till fem Bodil samt Kvinnan i buren och Only God Forgives till tre respektive en Bodil. 
Alla nomineringar ser du här:

 

 

Kraftidioten

Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i Hans Petter Molands actionkomedi Kraftidioten, som nu tagits ut i huvudtävlan i Berlin. Bild: Philip Øgaard.

Hans Petter Molands KRAFTIDIOTEN i huvudtävlan i Berlin

 Den norske regissören Hans Petter Molands nya actionkomedi Kraftidioten (In Order of Disappearance) har tagits ut till huvudtävlan vid Berlins Internationella Filmfestival 6-16 februari.
I huvudrollerna ser vi Stellan Skarsgård, Bruno Ganz och Pål Sverre Hagen.
Kraftidioten är producerad av norska Paradox i samproduktion med Film I Väst.

Hans Petter Molands film handlar om Nils (Stellan Skarsgård) som kör en snöröjare och lever ett bekymmerslöst liv I det snötäckta Norge, fram till att hans son plötsligt drar in honom mellan den norska maffian och serbiska kriminella.
Läs mer här
 

 
Hotell, VI ÄR BÄST! och Pioneer visas på Torontos filmfestival 
Lisa Langseths nya film Hotell får sin världspremiär vid filmfestivalen i Toronto där den kommer att medverka
i sektionen Contemporary World Cinema. Toronto filmfestival, som i år äger rum 5-15 september, är Nordamerikas största och en av världens mest prestigefulla festivaler.

Sedan tidigare är det klart att Film i Västs samproduktioner VI ÄR BÄST! Av Lukas Moodysson och Pioneer av Erik Skjoldbjærg också visas i Toronto.
http://www.mynewsdesk.com/se/filmivast/news/film-i-vaests-samproduktion-hotell-av-lisa-langseth-paa-toronto-filmfestival-64439
http://www.mynewsdesk.com/se/filmivast/news/film-i-vaests-tredje-samproduktion-i-huvudtaevlan-i-montreal-64290

Tre samproduktioner i huvudtävlan på Montreals filmfestival
Film i Västs samproduktioner Monica Z, Miraklet och A Thousand Times Good Night är båda i huvudtävlan i på Montreals Filmfestival 22 augusti–2 september. Därmed tävlar de om att vinna Grand Prix of the Americas. I fjol vann Jan Troell pris för bästa regi med sin Dom över död man. Montreal räknas liksom Cannes och Berlin till filmvärldens A-filmfestivaler.
http://www.mynewsdesk.com/se/filmivast/news/film-i-vaests-tredje-samproduktion-i-huvudtaevlan-i-montreal-64290
http://www.mynewsdesk.com/se/filmivast/news/film-i-vaests-samproduktioner-monica-z-och-a-thousand-times-good-night-i-huvudtaevlan-i-montreal-64238
 
VI ÄR BÄST!
Bild: Mira Grosin, Mira Barkhammar och Liv LeMoyne, huvudrollsinnehavare i Lukas Moodyssons VI ÄR BÄST! Foto: Copyright Memfis Film/Foto Fanni Metelius
 
Lukas Moodyssons VI ÄR BÄST till Venedig och Toronto
 
Lukas Moodyssons film VI ÄR BÄST! får världspremiär vid den 70:e upplagan av Venedigs Filmvestival, där filmen är uttagen att tävla i sektionen Orizzonti (Horizons), en av festivalens två officiella tävllingssektioner.
Filmen har också antagits till den prestigefyllda internationella filmfestivalen i Toronot 5-15 september. VI ÄR BÄST! deltar i sektionen Special Presentation, vars inriktning är "High-profile premieres and the world's leading filmmakers".
- Jag är väldigt glad och väldigt överraskad, säger filmens regissör Lukas Moodysson.
Filmen produceras av Lars Jönsson för Memfis Fiml i samproduktion med bland andra Film i Väst och är till stora delar inspelad i Trollhättan. Svensk biopremiär 11 oktober.
Länk till trailer: http://www.mynewsdesk.com/se/filmivast/videos/vi-aer-baest-premiaer-11-oktober-2013-12052
I Toronto visas också den norska thrillern Pionjär/Pioneer som spelades in i Uddevalla hösten 2012. Filmen visas i samma sektion som VI ÄR BÄST!. Pionjär produceras av Friland Produksjon och Garagefilm i samproduktion med bland andra Film i Väst.
 
Känn ingen sorg 2
Adam Lundgren som Pål och Disa Östrand som Eva i Känn ingen sorg. ©2013 Acne Drama AB Stillbildsfoto: Linda-Maria Birbeck
 
Premiär för sommarens storfilm Känn ingen sorg 19 juli

Måndag 15 juli får sommarens svenska storfilm KÄNN INGEN SORG världspremiär och stor galapremiär på alla salonger i Filmstaden Bergakungen i Göteborg.  19 juli är det premiär över hela landet. Filmen är producerad av Acne Drama i samproduktion med bland andra Film i Väst.

KÄNN INGEN SORG är en film baserad på historier och karaktärer hämtade från Håkan Hellströms texter och musik. Precis som i Håkans värld spelar Göteborg en viktig roll. Det är på stadens gator och torg livet tar fart för vännerna Pål, Eva, Lena och Johnny, som vi får följa i filmen. För att hylla Göteborg som inspirationskälla och skådeplats blir det måndag 15 juli stor galapremiär följt av en publik världspremiär på SF Bios biograf Bergakungen.
I sommarens svenska storfilm får vi följa med till Håkan Hellströms magiska värld. I ett färgsprakande Göteborg lär vi känna Pål och hans vänner Lena, Eva och Johnny, vars liv kommit fram till stunden då det inte längre finns någon väg tillbaks. Istället väntar ett känsloladdat sommaräventyr kantat av kärlek, vänskap, svek och fantastisk musik.
I rollerna ser vi bland andra Adam Lundgren (Pål), Josefin Neldén (Lena), Disa Östrand (Eva) och Jonathan Andersson (Johnny), Tomas von Brömssen (Rolle), Marie Richardson (Lisbeth), Reine Brynolfsson (Bosse) och Gunilla Nyroos (Hopp).
För regin står Måns Mårlind och Björn Stein, som förra året gjorde succé i Hollywood med filmen ”Underworld: Awakening” och tidigare regisserat filmer som ”Shelter” och ”Storm”. Manus är skrivet av Cilla Jackert som bland annat ligger bakom tv-serierna ”Spung”, ”Svaleskär” och ”Lite som du”.
Känn ingen sorg produceras av ACNE Drama AB, samproducenter är Film i Väst, TV4 AB, AB Svensk Filmindustri. Universal Music AB är musikpartner och Nordsvensk Filmunderhållning AB är medfinansiär.

 

Wim Wenders

En av nyheterna på  pressträffen i Cannes var att Wim Wenders regisserar sin film Everything Will Be Fine i samproduktion med Film i Väst. BIld: Gus Kaage, Film i Väst.

– 2013 är ett starkt år för Film i Väst med 30 svenska och internationella premiärer som Cannesfilmen Only God Forgives samt en lång rad nya samproduktioner. Hit hör ”The Salvation” med Mads Mikkelsen och Mikael Persbrandt, Wim Wenders ”Everything Will Be Fine”, Ella Lemhagens ”Pojken med guldbyxorna” och Staffan Lindbergs ”Sista chansen,” säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.

Läs mer

Ryan Gosling Only God Forgives
Ryan Gosling spelar Julian som dras in i Bangkoks brottsvärld för att hämnas sin mördade bror i Nicolas Winding Refns film Only God Forgives.

Only God Forgives i huvudtävlan i Cannes

Den danske regissören Nicolas Winding Refns film Only God Forgives är uttagen i huvudtävlan på Cannes Internationella Filmfestival 15-26 maj 2013. I huvudrollen som gangster i Bangkoks kriminella undre värld ser vi Ryan Gosling.
Filmen produceras av Spade Rocket Nation i samproduktion med bland andra Film i Väst. Svensk biopremiär 31 maj.
 
Läs mer

  

Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg har regisserat Jakten med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Svensk premiär 12 april. Bild: Gus Kaage, Film i Väst.

Möt Thomas Vinterberg inför premiären av  Jakten

Med sin film Jakten har den danske regissören Thomas Vinterberg lyckats med det som de flesta filmregissörer bara drömmer om: Att vinna den riktigt stora publiken. Och att bli belönad med de riktigt stora filmpriserna. Samt inte minst: att fånga tittarnas hjärtan kring frågor som vänskap, svek och ett modernt samhälles häxjakt.
Möt Thomas Vinterberg inför den svenska biopremiären av Jakten, som Film i Väst samproducerat.
Läs mer

 
Tomas Eskilsson
 
Mycket starkt 2012 för Film i Väst
- Skandinaviens ledande samproducent inom film

2012 var ett mycket starkt år för Film i Väst, Skandinaviens ledande samproducent inom film. Bolaget har de senaste åren stärkt sin ställning nationellt och internationellt, publikt och konstnärligt.
Film i Västs samproduktioner nominerades till samtliga prestigefyllda priser i filmens värld: Oscar, European Film Award, BAFTA och Golden Globe och vann priser i Berlin, Cannes, Venedig och Toronto
- Vi har visat en enastående förmåga att med jämförelsevis små resurser skapa en konkurrenskraftig och framgångsrik verksamhet som väcker beundran långt utanför Sveriges gränser, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

2012 såg över 21 miljoner människor någon av Film i Västs samproduktioner på biograf.
Film i Väst är en av Europas tre mest framgångsrika regionala filmverksamheter.
- Väger man samman konstnärlig framgång och publikt genomslag vågar jag påstå att bolaget är bäst i klassen. Västra Götaland är en av Europas mest intressanta filmregioner i kraft av sin profilerade och framgångsrika produktion. Här finns ett gediget kunnande och kompetens på filmens samtliga områden, säger Tomas Eskilsson.
Läs mer...

Verksamhetsåret 2012 i siffror - läs mer

Årsredovisning 2012 - här kan du läsa den

 

 Äta sova dö
16 Guldbaggar och Biopublikens pris för Film i Västs samproduktioner
 (2013-01-22:09:00)
 
16 Guldbaggar av 18 möjliga fördelade på nio olika filmer. Och dessutom Biopublikens pris. Det blev utfallet för Film i Västs samproduktioner under måndagens Guldbaggegala.
Den nio samproduktionerna tog hem guldbaggar för Bästa film, manus, regi, foto, manliga och kvinnliga huvudroll samt dito biroll, musik och foto samt ljud, scenografi, kostym, mask/smink och visuella effekter.
Den stora vinnaren blev Gabriela Pichlers Äta sova dö med fyra tunga guldbaggar. Lika  många tog Call Girl hem.
– Sexton guldbaggar och Publikens pris är ett otroligt resultat. Vi är otroligt stolta och glada och gratulerar varmt alla pristagare och filmer, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.
Läs mer...

 

A Royal Affair 

 

Mads Mikkelsen belönades med en Palm d'Or för sin insats i A Royal Affair, den danska film som tillsammans med norska äventyrsfilmen Kon-Tiki Oscarsnominerats..

Film i Västs samproduktioner Kon-Tiki och A Royal Affair Oscarsnominerade 
(2013-01-11:16:00)

Två av Film i Västs samproduktioner är Oscarsnominerade i kategorin Foreign Language Film. Det är Nikolaj Arcels film A Royal Affair samt Espen Sandbergs och Joachim Rønnings film Kon-Tiki. Priset delas ut 24 februari för åttiofemte gången.

Det är storartat – det har aldrig tidigare hänt i Film i Västs historia. Vi är otroligt stolta över filmerna och våra beslut. Ett stort grattis till båda produktionerna, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.

 

Jakten

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Thomas VInterbergs framgångsrika film Jakten.

Jakten nominerad till brittiska filmpriset BAFTA 
(2013-01-11:12:00)

Thomas Vinterbergs film Jakten firar nya framgångar. Den brittiska filmakademin har nominerat den i kategorin Bästa icke engelsk-språkiga film inför EE British Academy Film Awards (BAFTA). Prisutdelningen äger rum 10 februari 2013. Övriga nominerade filmer är  Michael Hanekes Amour, Morten Tyldums Headhunters, Jacques Audiards Rust and Bone och Eric Toledanos Untouchable.
Tidigare i år vann Jakten för Bästa manus vid European Film Awards i Malta. The European Film Academy, som består av över 2 500 medlemmar över hela Europa, röstade fram pristagarna. Manuset är skrivet av Thomas VInterberg och Tobias Lindholm.
I maj utsågs den danske skådespelaren Mads Mikkelsen till Bästa manliga skådespelare vid Cannes Filmfestival för sin huvudroll i Jakten.
Jakten är producerad av Zentropa i Danmark och Sverige samt Film i Väst. Med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet, SVT och Danmarks Radio. Väsentliga delar av filmens postproduktion är gjord i Trollhättan. Filmen distribueras av Nordisk Film. Svensk biopremiär 12 april 2013.

 

Call Girl

Mikael Marcimains film Call Girl fick hela elva guldbaggenomineringar för 2012 års bästa filmer.

37 guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner
(2013-01-07:10:00)

Mikael Marcimains Call Girl fick elva nomineringar till årets guldbaggegala för 2012 års bästa filmer. Filmen nominerades i huvudklasserna Bästa film, Bästa Regi och Bästa Manus.
Totalt har tio samproduktioner nominerats till 37 Guldbaggar av 48 möjliga (exklusive Publikens pris, som tillkännages 11 januari).
Dom över död man fick sex nomineringar, Äta sova dö fem, Avalon och Snabba Cash II fyra var, Palme tre. Isdraken, Mammas pojkar, Lycka till och ta hand om varandra samt Dance Music Now fick en nominering var. Guldbaggegalan äger rum 21 januari.
– Av totalt 48 guldbaggenomineringar har Film i Västs samproduktioner fått 37. Särskilt imponerande är det att våra samproduktioner har blivit nominerade till de tunga priserna, Bästa film, Bästa manus och Bästa regi. 2012 har varit ett mycket framgångsrikt år för Film i Väst och de många nomineringarna vittnar om en hög kvalitet. Jag vill verkligen gratulera alla inblandade. säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.
Läs mer...

Kon-Tiki

Norska storfilmen Kon-Tiki är tillsammans med A Royal Affair nominerad till Golden Globe..

Kon-Tiki och A Royal Affair nominerade till Golden Globe 
(2012-12-14:10:00)

Hollywood Foreign Press Association har nominerat två av Film i Västs samproduktioner till Golden Globes  i kategorin Best Foreign Language Film. Det är Nikolaj Arcels film A Royal Affair samt Espen Sandbergs och Joachim Rønnings film Kon-Tiki. Priset delas ut för sjuttionde gången den 10 januari 2013.
Läs mer...

 

Vi är bäst

Lukas Moodysson med team och skådespelare under inspelningen av VI ÄR BÄST!
Bild: P-A Jörgensen/Copyright Memfis Film.

Möt Lukas Moodysson under inspelningen av nya filmen VI ÄR BÄST! 
(2012-12-11:10:00)

– Det var längesedan jag tyckte att det var så här roligt att göra film!
I flera år har Lukas Moodysson varit trött på att se på film, stå bakom en filmkamera och på hela filmvärlden. Nu är lusten tillbaka.
VI ÄR BÄST! är hans åttonde långfilm, även den producerad av Memfis Film och samproducerad med Film i Väst.
Möt regissören och manusförfattaren på inspelning i Trollhättan.
Läs mer...

Jakten

Thomas Vinterbergs Jakten vann pris för Bästa manus vid EFA
(2012-12-02:15:32)

Thomas Vinterbergs film Jakten vann i går, lördag 1 december, pris för Bästa manus vid European Film Awards i Malta. The European Film Academy, som består av över 2 500 medlemmar över hela Europa, röstade fram pristagarna. Manuset är skrivet av Thomas VInterberg och Tobias Lindholm.
I maj utsågs den danske skådespelaren Mads Mikkelsen till Bästa manliga skådespelare vid Cannes Filmfestival för sin huvudroll i Jakten.
Jakten är producerad av Zentropa i Danmark och Sverige samt Film i Väst. Med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet, SVT och Danmarks Radio. Väsentliga delar av filmens postproduktion är gjord i Trollhättan. Filmen distribueras av Nordisk Film. Svensk biopremiär 12 april 2013.

Stein, Hellström, Lundblad
Regissören Björn Stein, Håkan Hellström och Adam Lundblad, som spelar huvudrollen Pål i Känn ingen sorg, som baseras på Håkan Hellströms texter och musik.

Uppsluppet när Känn ingen sorg presenterades i Göteborg

(2012-10-19:15:32)

Nej, Känn ingen sorg handlar inte om Håkan Hellström. Den baseras bara på hans musik och texter och ett musikaliskt Sommargöteborg. Håkan själv har haft ett litet, litet finger med i spelet när Cilla Jackert skrivit manus. Och nog finns han med i en biroll...
För det kunde regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein inte stå emot.
Känn ingen sorg produceras av Acne i samproduktion med bland andra Film i Väst. Biopremiär februari 2014. 
Läs mer...

 Persbrandt

Mikael Persbrandt spelar Härdarmästare Hasse i Kjell-Åke Anderssons filmatisering av Åsa Linderborgs bästsäljare Mig äger ingen, som spelas in i Västsverige.

Mikael Persbrandt och Kjell-Åke Andersson om Mig äger ingen

(2012-10-11:15:32)

I filmens värld blir 11 oktober 2012 lika snabbt 1 maj 1979 som Västerås blir Vänersborg.
Slagorden och Internationalen ekade mellan väggarna på Kyrkogatan i Vänersborg från demonstrationståget som passerade förbi härdarmästare Hasse vid sin cykel.
Huvudrollsinnehavaren Mikael Persbrandt var redo för tagning i Kjell-Åke Anderssons filmatisering av Åsa Linderborgs bästsäljande barndomsskildning Mig äger ingen.
Mig äger ingen produceras av Filmlance International i samproduktion med Film i Väst.
Läs mer...

Bille August

Balladen om Marie Krøyer är en dramatisk kärlekshistoria om en mycket modig kvinna, säger Bille August. Bild: Gus Kaage/Film i Väst.

"En dramatisk kärlekshistoria om en modig kvinna"
- Bille August om Balladen om Marie Kröyer

(2012-10-12 15:32)

Fredag 12 oktober är det premiär för danske regissören Bille Augusts nya film Balladen om Marie Krøyer.
–Det är en dramatisk kärlekshistoria men också ett porträtt av en mycket modig kvinna som vågade stå fast vid sina känslor, säger Bille August.
Filmen är producerad av SF Production DK i samproduktion med bland andra Film i Väst. Distribution: SF.

Läs mer

Pionjär

Hollywoodstjärnor på plats när norska dykthrillern Pionjär spelas in i Uddevalla

(2012-09-26 15:32)

Aksel Hennie spelar huvudrollen som Petter i den norska dykarthrillern Pionjär, som spelas in i Uddevalla. Mot sig har han bland andra Hunger Games-stjärnan Wes Bentley.

De norska olje- och gasfyndigheter som upptäcktes i slutet av 1970-talet gjorde landet oerhört rikt. Samtidigt utsattes hundratals dykare för mycket stora faror när de fick gå ner till flera hundra meters djup för att konstruera pipeline-systemet Statline.
Det är om dessa äventyrare som den norska thrillern Pionjär handlar. Nu spelas den in i Uddevallas hamn.
Pionjär produceras av Friland Produksjon och Garagefilm i samproduktion med Film i Väst.

Läs mer...

Film i väst presenterar fyra nya samproduktioner

(2012-08-30 10:32)

Film i Väst firade i helgen sitt 20-årsjubileum. Nu ser vi fram emot 20 minst lika spännande år!
- Vi har haft ett antal väldigt starka år med många fantastiska filmer och priser på de stora festivalerna. Men vi vilar inte på gamla meriter utan fortsätter sätta Västra Götaland på världskartan med nya utmanande och högintressanta filmprojekt, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Regi: Felix Herngren. Nice Drama.
Nymphomaniac
Regi: Lars von Trier. Zentropa.
Diana (tidigare känd som Caught in Flight)
Regi: Oliver Hirschbiegel. Ecosse Films.
Läs mer

 

Joel Kinnaman

Möt Joel Kinnaman inför premiären av Snabba Cash II

(2012-05-28 10:32)

JW får en ny chans. Handelsstudentens jakt på snabba cash har gett honom ett långt straff på Norrtäljeanstalten. Nu är det dags för första permissionen.

I dag, fredag 17 augusti, är det premiär på Snabba Cash II, som producerats av Tre vänner och samproducerats av Film i Väst.

Möt Joel Kinnaman, som återigen spelar JW.

Läs mer

 

Blondie

Jesper Ganslandts Blondie visas i Venedig och Toronto

(2012-05-28 10:32)

Världspremiär i Venedig på Venice Days. Uppföljning i Toronto på sektionen Vanguard. Regissören Jesper Ganslandt har stora framgångar med sin film Blondie. Blondie är producerad av Fasad och samproducerad av Film i Väst.
Den svenske regissören och manusförfattaren Jesper Ganslandts film Blondie har utvalts som en av tolv filmer som visas på Venice Days under Venedigs Internationella Filmfestival, som börjar 29 augusti.Venice Days är en sektion i filmfestivalen i Venedig där lovande, nyskapande regissörers verk visas.
Det är tredje gången som en film av Jesper Ganslandt deltar under Venice Days – tidigare har hans tidigare långfilmer Farväl Falkenberg och Apan visats där. Även de är samproducerade med Film i Väst.
Toronto International Film Festival räknas som Nordamerikas viktigaste filmfestival. Blondie är uttagen till sektionen Vangurad där festivalen samlar verk som är ”provocative, sexy… possibly dangerous”.

 

Jakten

Film i Väst gratulerar Mads Mikkelsen och Jakten

(2012-05-28 10:32)

Danske skådespelaren Mads Mikkelsen har utsetts till Bästa manliga skådespelare vid Cannes Filmfestival. Mads Mikkelsen fick priset för sin rollprestation i Thomas Vinterbergs Jakten.
- Det är en fantastisk rollprestation i en väldigt stark film som vi är glada över att ha samproducerat, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.
Jakten är producerad av Zentropa i Danmark och Sverige samt Film i Väst. Med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet, SVT och Danmarks Radio. Väsentliga delar av filmens postproduktion är gjord i Trollhättan. Filmen distribueras av Nordisk Film.

 

Cannes

Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst samtalade med danske regissören Thomas Vinterberg under presslunchen i Cannes.

Film i Väst presenterade årets samproduktioner i Cannes

(2012-05-24 12:15)

2012 har börjat starkt med samproduktioner i huvudtävlan i Berlin och Cannes. 2012 blir Film i Västs publikt mest framgångsrika år hittills. Filmer som The Woman in Black, A Royal Affair och på hemmaplan En gång i Phuket har gjort succé. Så här långt har över 15 miljoner löst biljett till någon av våra samproduktioner, sa Tomas Eskilsson, VD på Film i Väst, på en presslunch under Cannes Filmfestival.

Läs mer

 

 

Fler nyheter kan du läsa i arkivet >>

5 senaste nyheterna:

 (2013-01-22:09:00)
  
 

 

Ny satsning på publik kvalitetsfilm

150227 / Film i Väst, Nordisk Film och Sveriges Television satsar på nya filmprojekt som förenar hög kvalitet med stor publik potential. Satsningen görs med förhoppningen om att vitalisera svensk films position i Sverige och i övriga världen med målet att göra svensk film till publikens förstahandsval.

Film i Väst, Nordisk Film och Sveriges Television gör en gemensam satsning med målet att skapa bättre förutsättningar för finansiering och produktion av långfilm som förenar hög kvalitet och angelägna berättelser med ett starkt publikt tilltal. Varje enskilt projekt kan få maximal tilldelning om 25 miljoner kronor av de tre samproducenterna.
- Vår satsning kan ses som en vitamininjektion till svensk filmsektor som behöver lyfta produktionskvaliteten med siktet inställt på att nå den stora publiken. Målet är göra Sverige till det land i Norden som har högst marknadsandel för inhemsk film på repertoaren, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

De tre samarbetsparterna skapar genom satsningen ett starkt fundament för filmer som strävar efter kvalitet i alla aspekter som manus, regi, cast, visualitet och tematik. Filmer som är och ska vara angelägna för en stor publik både på hemmaplan och utanför Sveriges gränser.
- Detta är också ett sätt att motivera flera av våra talangfulla filmskapare inom svensk film att fokusera mer på bred kvalitetsfilm med en potential att nå ut internationellt, säger Lone Korslund, Head of Nordic Co-productions and Acquisitions, Nordisk Film.

Satsningen är tänkt att utgöra ett fundament från vilket filmer kan produceras med budgetar mellan 35 och 50 miljoner kronor, vilket är cirka 50 % mer än vad en genomsnittligt svensk film kostar.
- Vi vill höja kvaliteten i svenskt filmskapande och ytterligare stärka svensk långfilms position hos den breda svenska biopubliken och inte minst hos tv-tittarna, säger Hanne Palmquist, Commissioning Editor Feature Films & TV Drama, vid Sveriges Television.

Nordisk Film kommer att svara för den nordiska distributionen av de aktuella filmprojekten och Trust Nordisk för International Sales. Sveriges Television erhåller nationella sändningsrättigheter för fri-tv.

 


[2014-10-09 14:20:00]
Inspelningsstart för Axel Peterséns nya film Under Pyramiden

[2014-10-09 13:58:00]
Klart med huvudrollerna i Den allvarsamma leken

[2014-04-02 13:50:00]
Ett sista farväl vann kortfilmspris i Cleveland

[2013-11-26 14:30:00]
”Att vidareutvecklas som en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder är ett västsvenskt uppdrag”

[2013-11-13 15:11:00]
Filth femfaldigt nominerad vid The British Independent Film Awards

 

banner filmservice


PREMIÄRER

Bio- eller festivalpremiär
(med reservation för ändringar)

25 december 2015 (prel)
En man som heter Ove
av Hannes Holm

24 september 2015 (DK)
Sommeren '92
av Kasper Barfoed

3 juli 2015
Prästen i paradiset
av Kjell Sundvall

22 maj 2015
Revolten/White God
av Kornél Mundruczcó

8 maj 2015 (UK)
A Royal Night Out
av Julian Jarrold

27 mars 2015 (NO)
Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant
Maria Ekerhovd

27 mars 2015 (SVT)
Bra dagar - Totta Näslund (doc)
My Lindberg

28 februari 2015
Angered United - en förlorad dröm (doc)
Thomas Reckmann

10 februari 2015 (Berlin Film Festival)
Flocken
av Beata Gårdeler

10 februari 2015 (Berlin Film Festival)
Every Thing Will Be Fine
av Wim Wenders

5 februari 2015 (DK)
Maend & Höns
av Anders Thomas Jensen

29 januari 2015 (Göteborg Film Festival)
En chance til/A Second Chance
av Susanne Bier

13 februari 2015
29 januari 2015 (Göteborg Film Festival)
Ceremonin (doc)
av Lina Mannheimer

25 januari 2015 (Göteborg Film Festival)
Winter Buoy
av Frida Kempff

24 januari 2015 (Göteborg Film Festival)
Min lilla syster
av Susanna Lenken

16 januari 2015
Den perfekta stöten
av Alain Darborg

26 december (3 x 60)  (SVT)
Viva Hate
av Jens Lien

25 december 2014
Micke & Veronica
av Staffan Lindberg

19 december 2014
Sune i fjällen
av Gustaf Åkerblom

1 december 2014 (SVT, 10 x 60 min)
Blå ögon
av Henrik Georgsson m fl

5 december 2014
Gentlemen
av Mikael Marcimain

28 november 2014
Jag är inte beredd att dö än (doc)
av Fredrik Egerstrand & Kalle Gustafsson Jerneholm

10 oktober 2014
Hallonbåtsflyktingen
av Leif Lindblom

26 september 2014
Pojken med guldbyxorna
av Ella Lemhagen

15 augusti 2014
Turist
av Ruben Östlund

26 september 2014
Min så kallade pappa
av Ulf Malmros

18 juli 2014
Tusen gånger god natt
av Erik Poppe

14 maj 2014
En sång från Hjärtat
av Pernille Fischer Christensen

11 april 2014
The Quiet Roar
av Henrik Hellström

28 mars 2014
Nånting måste gå sönder
av Ester Martin Bergsmark

21 mars 2014
Resan till Fjäderkungens rike
av Esben Toft Jacobsen

14 mars 2014
Pionjär
av Erik Skjoldbjaerg

14 mars 2014
Tommy
av Tarik Saleh

13 mars 2014 - SVT
Angered United
av Thomas Reckman

7 mars 2014
Stockholm Stories
av Karin Fahlén

9 & 16 februari 2014 - SVT
Ettor och nollor
av Johan Renck

7 februari 2014
HALLÅHALLÅ
av Maria Blom

31 januari 2014
Nymphomaniac
av Lars von Trier

17 januari 2014
Bluebird
av Lance Edmands

14 januari 2014
Bamse och tjuvstaden 
av Christian Ryltenius

25 december 2013
Sune på bilsemester 
av Hannes Holm

25 december 2013
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann 
av Felix Herngren

29 november 2013
De dansande andarnas skog
av Linda Västrik

8 november 2013
Mig äger ingen
av Kjell-Åke Andersson

11 oktober 2013
VI ÄR BÄST!
av Lukas Moodysson

4 oktober 2013
Hotell
av Lisa Langseth

4 oktober 2013
Diana
av Oliver Hirschbiegel

13 september 2013
Monica Z
av Per Fly 

30 augusti 2013
Snabba Cash - Livet DeLuxe
av Jens Jonsson

24 juli 2013
Känn ingen sorg
av Måns Mårlind och Björn Stein

28 juni 2013
Tyskungen
av Per Hanefjord

31 maj 2013
Only God Forgives av Nikolaj Winding Refn

17 maj 2013
En gång om året
av Gorki Glaser-Müller

12 april 2013
Jakten
av Thomas Vinterberg

22 mars 2013
Kon-Tiki
av Espen Sandberg och Joachim Rönnberg

15 mars 2013
Faro
av Fredrik Edfeldt

20 februari 2013
Små citroner gula
av Teresa Fabik

25 januari 2013
EGO
av Lisa James LarssonUtskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wB{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{m{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{muiqt|wBrm{{qsi5rivsmz|Hnqtuq%vi{|5{mrm{{qsi5rivsmz|Hnqtuq%vi{|5{muiqt|wB{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{m{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{muiqt|wBrm{{qsi5rivsmz|Hnqtuq%vi{|5{mrm{{qsi5rivsmz|Hnqtuq%vi{|5{muiqt|wB{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{m{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{muiqt|wBkiuqtti5vi{qmttHuwvli%yzmti|qwv{5{mkiuqtti5vi{qmttHuwvli%yzmti|qwv{5{muiqt|wB{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{m{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{m{|mttiv5nwz{jmzoHuwvli%yzmti|qwv{5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m