Jan Troell spelar in Dom över död man

Dom över död man

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den danska skådespelaren Jesper Christensen tar en välbehövlig paus mellan tagningarna i Lilla Änggården, Göteborg.
Han spelar journalisten Torgny Segerstedt i Dom över död man.

Fåglarna är alldeles nippriga och löven håller på att spricka ut för fullt i de vackra Änggårdsbergen, strax intill Botaniska trädgården i Göteborg.
Utanför den charmiga gamla villan Lilla Änggården med anor från 1700-talet råder ett idylliskt lugn. Några filmarbetare rör sig försiktigt över grusgården.

Innanför en av dörrarna pågår inspelning av Jan Troells Dom över död man - en berättelse om den kände journalisten Torgny Segerstedts liv. Mannen som under 30-talet och början av 40-talet vågade kritisera Hitler i sina vassa artiklar i Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

Det är trångt och varmt inne i huset. För att inga klackar ska störa tar vi av oss skorna i den lilla tamburen och tassar på tå in i ett litet sidorum där scenen visas på en monitor. Den visar en vithårig Torgny Segerstedt, spelad av Jesper Christensen, som sitter i sin kammare tillsammans med de tre tonårsbarnen.

Samtidigt kommer hustrun Puste, spelad av Ulla Skoog, in i rummet. Iklädd hatt och dräkt och något salongsberusad efter en finare lunch uppträder hon en smula provocerande mot sin man. Bland annat hänvisar hon till ett samtal där det påstods att ”Herman Göring minsann var en förtjusande människa. Charmerande.” Det är tydligt att äktenskapet är naggat i kanterna.

Jan Troell, som i sommar fyller 80 år, står som vanligt bakom kameran i varenda bild. Hans karriär är lång och innehållsrik, där filmer som Invandrarna, Utvandrarna, Il Capitano och Maria Larssons eviga ögonblick tillhör de mest kända.

Nu är han omgiven av ett proffsigt filmteam där många kommer från Västra Götaland. Ute i solljuset igen möter vi platschefen Josef Persson som bor i Göteborg.

Dom över död man Dom över död man

Platschefen Josef Persson (till vänster) tycker han jobbar i en väldigt smidig produktion. Producenten Francy Suntinger (till höger) är också helnöjd. 

- Den här inspelningen funkar superbra. Min upplevelse av teamet är att alla är oerhört rutinerade. Sedan är det en ganska lugn inspelning, utan hets, och det är helt klart tack vare Jan Troell som verkligen sätter sin prägel på hela produktionen.

Josef Persson avslöjar också att han har en liten roll, som ung revolutionär som är väldigt imponerad av Torgny.

Vi får även en liten pratstund med kostymassistenten Mia Andersson från Uddevalla.

- Det är väldigt roligt att jobba med tidstypiska kläder och accessoarer som hattar, skor, sjalar och väskor från 30- och 40-talet. Förra året jobbade jag med Simon och ekarna och det här är nästan exakt samma epok, så jag har vanan inne, skrattar hon.

Hon förklarar hur garderoberna för de två kvinnliga huvudrollsinnehavarna skiljer sig åt. Torgnys hustru Puste är en ganska enkel kvinna medan Torgnys älskarinna Maja Forssman, gestaltad av Pernilla August, är en tjusig överklasskvinna med mycket päls och dyra smycken.

Dom över död man
Mia Andersson, kostymassistent, intervjuas av Film i Västs skribent Malin Husár.

- Maja var mer utmanande att göra, både med färger och snitt. De flesta av hennes kläder har vi fått sy upp särskilt efter Pernillas mått. Annars har vi hämtat det mesta från Prag där det finns en enorm mängd kläder att välja mellan, och som inte blir så dyrt att hyra. Katja som är huvudkostymör har verkligen gjort ett bra jobb med att välja ut allt – hon är jätteduktig på epok, säger Mia Andersson.

Plötsligt öppnas dörren och en distingerad Torgny Segerstedt kliver ut för att ta lite luft. Med en allvarlig min, rak i ryggen, vithårig och sminkad är det svårt att föreställa sig att det egentligen är skådespelaren Jesper Christensen som står där. Det är inte läge för en pratstund, för strax därefter måste han gå in i det gamla huset igen. Dags för nästa tagning.

Dom över död man spelas in i Göteborg under totalt åtta veckor. Utöver Lilla Änggården har teamet bland annat spelat in i Dicksonska palatset och i Börsen. Flera scener har även spelats in under tre veckor i Luleå och som avslutning ska man även filma i Stockholm under tre dagar.

Filmen väntas vara klar för biopremiär hösten 2012.

Ulla Skoog, Björn Granath, Pernilla August, Jesper Christensen, Jan Troell
Ulla Skoog, Björn Granath, Pernilla August och Jesper Christensen regisseras av Jan Troell under inspelningen av en av festscenerna i filmen.
Foto: Nille Leander

-----

DOM ÖVER DÖD MAN
Regi: Jan Troell.
Manus: Klaus Rifbjerg och Jan Troell, fritt efter Kenne Fants biografi ”Torgny Segerstedt – en levnadsskildring”.
Producenter: Francy Suntinger och Lars Blomgren.

I rollerna:
Torgny Segerstedt - Jesper Christensen
Maja Forssman - Pernilla August
Axel Forssman - Björn Granath
Puste Segerstedt - Ulla Skoog

Filmen produceras av Filmlance International AB i samproduktion med bland andra Film i Väst.

 


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBuitqv5p}{izHnqtuq%vi{|5{muitqv5p}{izHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m