Möt regissören Gorki Glaser-Müller inför premiären av En gång om året

Fredag 17 maj är det premiär En gång om året, ett intimt och drabbande kärleksdrama med Gunilla Röör och Michalis Koutsogiannakis i huvudrollerna. Filmen är skriven och regisserad av Gorki Glaser-Müller och producerad av One Night Picture, GGM Film i samproduktion med Film i Väst. Distribution: Folkets Bio.

Gorki Glaser Müller är filmens regissör. Hur skulle du beskriva din film En gång om året?
- Det är en kärleksfilm, den handlar om en man och en kvinna som i sin ungdom gjorde en kärlekspakt. De skulle leva ut sin passion en gång om året, oberoende på vart livet skulle föra dem. Oberoende på alla sina övriga val skulle de aldrig sluta ses. Den hemliga affären har pågått i 30 år. Men denna natt som filmen utspelar sig på hamnar de ofrivilligt i en uppgörelse om hur de ska leva resten av sina liv. Så det är en existentiell film med tonvikt på kärleken och inte otroheten.

Gorki Glaser-Müller kom på idén till filmen för flera år sedan. Han ville göra en dokumentär om människor som älskar fler och som också gör något av det. Han var främst intresserad av människans drift och att vårt sökande efter kärlek tar sig på många olika uttryck. Dokumentären skulle bygga på utlämnande intervjuer och utspela sig på hotell.
- Det finns människor som utvecklar polyamorösa förhållanden, men mångas kärlek till någon annan tar sig uttryck i otrohet eftersom de andra parterna inte vet om det hela. Otrohet är den dåliga sidan av tvåsamheten, säger Gorki Glaser-Müller.
En gång om året handlar om en kvinna som älskar båda sina män, både partnern och älskaren. Men kärleken regerar sig själv. Det finns inget allmängiltigt svar på frågan om hur man gör för att uttrycka sin kärlek för fler än en person i taget. Att älska någon på avstånd i tysthet eller att hitta en ram för att kunna leva ut sin kärlek. Det är vad karaktärerna i filmen har gjort.

Vad har du för förväntningar på filmen hos publik och kritiker?
– Det ska bli spännande. Det är ju en liten film men jag tror att filmen kan nå ut brett. Det är ju en historia om ett moget erotiskt möte, en mogen kärlekshistoria utan moraliska pekpinnar. Det är många som försöker lösa sina livs- och kärlekspussel, så filmen kan nå en stor publik.
Gorki Glaser-Müller håller särskilt fram de två skådespelarnas insatser, Gunilla Röör och Michalis Koutsogiannakis.
-  De är fantastiska, det är sällan man kommer så nära svenska skådespelare när det kommer till närhet, äkthet. När två hängivna skådespelare som slåss för sin sak får spelrum att så uppkommer det något speciellt bortom skådespel, vissa skulle kalla det för magi.
Filmen är inspelad med tanke på att den skulle klippas på ett poetisk och associativt sätt. Det finns mycket att hämta in i klippningen inom svensk film.
- En gång om året är klippt av Andreas Nilsson (Guldbaggevinnande Sebbe) och jag hoppas filmälskare uppmärksammar detta som började som ett experiment men nu visas på bio!
Text: Gus Kaage/Film i Väst. Fri för publicering mot angivande av källa.

Filmfakta:
Gorki Glaser-Müller, har tidigare gjort kortfilmerna Tjejen med videokameran och Vattenmelonen.
En gång om året är samproducerad med Film i Väst.
I rollerna: Gunilla Röör, Michalis Koutsogiannakis
Regi och manus: Gorki Glaser-Müller
Producerad av Kristofer Henell och Erika Malmgren, One Night Picture i samproduktion med Film i Väst och Zentropa
Foto: Calle Rasmussen
Klippning: Andreas Nilsson
Musik: Amanda Bergman och Kristian Mattsson
Ljud: Eddie Simonsen och Henric Andersson


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{mo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m