Mycket starkt 2012 för Film i Väst – Skandinaviens ledande samproducent inom film

Tomas Eskilsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

2012 var ett mycket starkt år för Film i Väst, Skandinaviens ledande samproducent inom film. Bolaget har de senaste åren stärkt sin ställning nationellt och internationellt, publikt och konstnärligt.
Samproduktionerna nominerades till samtliga prestigefulla priser i filmens värld: Oscar, European Film Award, BAFTA och Golden Globe och vann priser i Berlin, Cannes, Venedig och Toronto.
- Vi har visat en enastående förmåga att med jämförelsevis små resurser skapa en konkurrenskraftig och framgångsrik verksamhet som väcker beundran långt utanför Sveriges gränser, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

2012 såg över 21 miljoner människor någon av Film i Västs samproduktioner på biograf.
Film i Väst är en av Europas tre mest framgångsrika regionala filmverksamheter.
- Väger man samman konstnärlig framgång och publikt genomslag vågar jag påstå att bolaget är bäst i klassen. Västra Götaland är en av Europas mest intressanta filmregioner i kraft av sin profilerade och framgångsrika produktion. Här finns ett gediget kunnande och kompetens på filmens samtliga områden, säger Tomas Eskilsson.

Stora utmaningar i en hårdnande konkurrens
Film i Väst får i dag de riktigt spännande filmprojekten i Skandinavien och högintressanta europeiska prestigeprojekt. Men konkurrensen hårdnar. De tyska delstaterna satsar alltmer på film. Köpenhamn har startat en filmfond.
Samtidigt har genomsnittskostnaden för en svensk film ökat med 30 procent de senaste fem åren. Film i Väst har lyckats behålla kvaliteten i produktionen och volymen trots att investeringarna i de enskilda projekten legat still.
- Det är inte möjligt i framtiden. Vår stora utmaning med oförändrade bidrag är att göra färre samproduktionen som levererar lika stora konstnärliga och publika framgångar samtidigt som den regionalekonomiska nyttan blir minst lika stor som i dag. Vi ska därför bidra till att få igång en dialog kring hur vi ska bli Europas ledande filmregion, säger Tomas Eskilsson.


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{mo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m