Tre av Film i Västs samproduktioner tävlar under Berlins Internationella Filmfestival

7 februari invigs en av världens största och mest prestigefyllda festivaler: den 63:e upplagan av Berlins Internationella Filmfestival.
Tre av Film i Västs samproduktioner deltar på festivalen. Regissören Daniel Joseph Borgman tävlar med sin The Weight of Elephants i sektionerna Generation och Forum.
Dessutom deltar kortfilmarna Minka Jakerson med sin The Yearning Room och Sanna Lenken med sin Äta lunch i tävlingen Generation 14plus.

Daniel Joseph Borgmans film The Weight of Elephants handlar om elvaårige Adrian, som lämnats bort av sina föräldrar i en tidig ålder och bor tillsammans med sin farfar och sin nedgångne farbror Rory i en stillsam liten by i Nya Zeeland. Då tre barn försvinner i grannbyn börjar Adrians värld snabbt förändras. Hans bäste vän Clinton överger honom för de coola killarna i skolan. Hans farbror börjar uppföra sig ännu underligare. En mystisk familj flyttar in ovanför dem.
Adrian blir vän med sin nya granne, elvaåriga Nicole. En vild och underlig flicka med ett mystiskt förflutet. Han kämpar för att hitta fotfäste i världen, samtidigt som marken under honom befinner sig i en konstant förändring. Adrian söker efter säkerhet och stabilitet hos människorna i hans omgivning, men inser också att den styrka han söker i verkligheten bara kan hittas – inifrån.
Filmen är producerad av Leanne Saunders, Severe Features och Katja Adomeit, Zentropa i samproduktion med Madeleine Ekman, Zentropa International Sweden och Jessica Ask, Film i Väst. Stora delar av filmens postproduktion är gjord i Trollhättan.

Sanna Lenkens kortfilm Äta lunch handlar om hur det är att äta lunch när en lunch är det värsta man vet. 15-åriga Klara ska tillsammans med fyra andra jämnåriga tjejer och killar äta lunch på Ätstörningsenheten under överinseende av behandlare. De har 30  minuter på sig att äta upp.
-  Jag ville fånga känslan hos en ätstörd person och försöka förmedla den till en publik. Känslan av ångest är allmängiltig och behovet av att kontrollera ångesten likaså. Den handlar om att ständigt jämföra sig med andra och att inte klara av att göra sin egen röst hörd. Oavsett om det handlar om mat eller någonting annat. En enorm frustration som borde explodera utåt istället för inåt, säger Sanna Lenken.
Äta lunch är producerad av Story i samproduktion Film i Väst and Dagsljus med stöd från Svenska Filminstitutet och Film Stockholm/Filmbasen.

Minka Jakersons kortfilm The Yearning Room är ett romantiskt sexmysterium som utforskar gränserna mellan kroppen och den omgivande världen. Anne tillbringar sommaren i sin vän Julias sommarhus. Sommaren då Anne möter Olle. Sommaren då Julia förråder henne. Sommaren då Anna begår brottet. Eller var det en olycka? En dröm? Samtidigt som Julias illojalitet mot Anne växer, väcks hennes behov av återupprättelse. Någonstans mellan fantasi och verklighet återvinner Anne sin självkänsla, här och nu.
The Yearning Room är producerad av Annika Hellström på Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst och med stöd av Svenska Filminstitutet, Konstnärsnämnden, Film i Halland, Shoot & Post samt Cloudberry Sound.


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{mo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m