Hollywoodstjärnor på plats när norska thrillern Pionjär spelas in i Uddevalla

Pionjär

Aksel Hennie spelar huvudrollen som Petter i den norska dykarthrillern Pionjär, som spelas in i Uddevalla. Mot sig har han bland andra Hunger Games-stjärnan Wes Bentley.

De norska olje- och gasfyndigheter som upptäcktes i slutet av 1970-talet gjorde landet oerhört rikt. Samtidigt utsattes hundratals dykare för mycket stora faror när de fick gå ner till flera hundra meters djup för att konstruera pipeline-systemet Statline.
Det är om dessa äventyrare som den norska thrillern Pionjär handlar. Nu spelas den in i Uddevallas hamn.
Pionjär produceras av Friland Produksjon och Garagefilm i samproduktion med Film i Väst.

Inne i en gammal hamnbyggnad har en i det närmaste autentisk kopia av det tidiga 1980-talets forskningslaboratorium i Bergen byggts upp. Där står tre stora tryckkammare i aluminium där dykarna testkörde innan de togs ner på rekorddjupen. I ett hörn står en tre meter hög dykarklocka och på ett annat ställe ett habitat, en undervattensanordning för att kunna bo i en sluten cell av andningsbar luft.

Pionjär är inspirerad av verkliga händelser. Sensommaren 1981 utfördes ”Deep Ex II” – en månadslång provdykning i en tryckkammare på över 500 meters djup – på Norska Undervattensinstitutet i Bergen.

Det är dags för tagning. Inne i den största tryckkammaren sitter regissören Erik Skjoldbjærg (Insomnia, Nokas, Prozac Nation) med ett litet team. Framför kameran sitter fyra dykare, som ska utsättas för samma stora påfrestningar.
Hollywoodstjärnan Wes Bentley (The Hunger Games och American Beauty) svettas i värmen tillsammans med Aksel Hennie (Huvudjägarna) och två andra.

Aksel Hennie har gjort närmare 20 långfilmer i Norge, men det stora genombrottet i Sverige kom med Huvudjägarna. För att sätta sig in i rollen har han själv dykt ner till 50 meter och varit i tryckkammare och andats helium på ett tryck som motsvarar 60 meter.
Hans karaktär Petter är besatt av tanken på att vara den förste som når botten. Han har den disciplin, styrka och äventyrslust som krävs för att ta på sig ett av världens mest farliga uppdrag. En tragisk olycka ställer emellertid allt på huvudet och leder Petter in på en resa där han gradvis förlorar kontrollen över vem som drar i vilka trådar.
- ­Det är en extremt spännande film med ett helgjutet manus som utspelar sig i en verklighet som jag tycker är oerhört viktig att förmedla. Det är ju tack vare 1970- och -80-talets pionjärdykare, som Norge har den rikedom som vi har, säger Aksel Hennie.

3 september började inspelningarna i Västsverige. Men en månad tidigare började studiobygget i Uddevalla. ”På tok för kort tid för det är ett omfattande bygge, men det gick” säger Louise Drake, scenograf på plats. Filmen spelas också in i Norge, Tyskland och på Island.
Producenten Kifrik, eller Christian Fredrik Martin som han egentligen heter, har arbetat med Pionjär i många år.
- Vi försöker skapa en mytologiserad thriller som tar sin utgångspunkt i verkliga händelser i samma anda som Scorsese och Coppola gjorde på 1970-talet.

För regissören Erik Skjoldbjærg blir den största utmaningen att filma under vatten. 20-30 procent av filmen utspelas under ytan. Den andra utmaningen har varit att återskapa den teknologiska miljön i studion – och samtidigt göra den begriplig för en publik.
- Jag vill framhålla min ensemble, det är en glädje att arbeta med stora skådespelare. Jag bygger på den metafor som finns i den här historien: ”vad kostar det att bli rik?”. Framgångarna har haft sitt pris. Samtidigt vill jag göra en thriller om det jag är nyfiken på och som kan berätta något för oss, inte det som är uppenbart.

 Stephen Lang (Avatar) hör liksom Wes Bentley till kategorin globalt turnerande stjärnskådespelare. Manuset lockade honom till Pionjär. Han spelar ledare för de amerikanska dykare som hjälper sina norska kollegor med konstruktionen av pipelinen.
- Det är en fantastisk inspelningsmiljö här. Rollen är spännande. Och så förstås möjligheten att komma till Skandinavien, vilket jag länge har drömt om.

Text och bild: Gus Kaage, Film i Väst. Fri för publicering mot angivande av källa.

Filmfakta:
I rollerna ser vi bland andra Aksel Hennie (Huvudjägarna), Wes Bentley (The Hunger Games och American Beauty), Stephen Lang (Avatar), Stephanie Sigman (Miss Bala) samt Jonathan LaPaglia (Cold Case och N.C.I.S).
Pionjär produceras av Friland Produksjon och Garagefilm International i samproduktion med bland andra Film i Väst och Nordisk Film och med stöd av bland andra Svenska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond. Pionjär får biopremiär hösten 2013 och distribueras av Nordisk Film.

Erik Skjoldbjærg debuterade som regissör med publiksuccén Insomnia (1997). Filmen fick en amerikansk re-make regisserad av Christopher Nolan med Al Pacino, Hillary Swank och Robin Williams i de ledande rollerna. 2002 regisserade Skjoldbjærg den amerikanska independentfilmen Prozac Nation med Christina Ricci. Hans senaste film Nokas sågs av över en kvarts miljon på de norska biograferna och vann en Amanda (Norges Guldbagge) för bästa regi 2011.


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{mo}{5siiomHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m