Al Jazeera-pris till Israel vs Israel

Dokumentärfilmen Israel vs Israel gjorde under påskhelgen stor succé på Al Jazeera Documentary Film Festival i Doha, Qatar.
Filmen som handlar om fyra israeliska fredsaktivister visades under öppningskvällen på den fem dagar långa festivalen och filmen vann till slut första pris i klassen Public Liberty and Human Rights.

- Det svartnade för ögonen när de avslöjade vinnaren och det känns helt underbart att världens just nu mest intressanta tv-kanal på det här sättet belönar filmen. Under filmfestivalen har jag mötts av en enorm nyfikenhet och beundran för de modiga karaktärerna som visas i min film, säger regissören Terje Carlsson på plats i Doha, Qatar.

Totalt tävlade 287 filmer i vad som är mellanösterns största och (enligt många) bästa dokumentärfilmsfestival.

- Just nu är ju längtan efter frihet och demokrati mycket stor i mellanöstern. Att som svensk filmare skildra positiva och progressiva krafter i regionen är ett privilegium. Förhoppningsvis betyder de politiska förändringarna att även Israels moraliska kompassnål börjar peka åt rätt håll, efter mer än 40 år av ockupation och bosättningspolitik, säger regissören vidare.

Israel vs Israel visades på SVT i september förra året och har sedan dess även visats på tv i Finland, Polen, Ryssland och Portugal. Om en vecka visas filmen på en dokumentärfilmsfestival i Istanbul, Turkiet för att sedan turnera vidare till fler festivaler i sommar.

Filmen är Terje Carlssons andra dokumentär, 2008 kom Välkommen till Hebron som handlar om den 17-åriga palestinska flickan Leila.

Israel vs Israel är en samproduktion mellan Ekedalens produktion, Mastkobben, SVT och Film i Värmland med stöd av Film i Väst.


Utskriftsversion Utskriftsversion

uiqt|wBuitqv5p}{izHnqtuq%vi{|5{muitqv5p}{izHnqtuq%vi{|5{muiqt|wBqvnwHnqtuq%vi{|5{mqvnwHnqtuq%vi{|5{m